Salı, Kasım 29, 2011

Futbolcuları bekleyen tehlike

Amerikalı bilim adamları futbolcuların karşı karşıya olduğu tehlikeyi ortaya koyan bir araştırmaya imza attı. New York’taki Albert Einstein Tıp Fakültesi’nde yürütülen bir araştırma, her hafta oynanan maçlarda en az 20 kez ve yılda yaklaşık bin kez kafa vuruşu yapan futbolcuların tehlike altında olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırma sırasında sinir ve beyin dokularının incelenmesine olanak tanıyan difüzyon tensör görüntüleme (DTG) yöntemi kullanılarak çocukluğundan beri düzenli aralıklarla futbol oynayan 32 amatör oyuncunun beyin taramaları çekildi. En fazla kafa vuruşu yapan oyuncuların beynindeki beyaz maddede çok sayıda hasarlı sinir hücresi (akson) saptandı.

Bilim adamları, aksonların çevresinde su moleküllerinin ne kadar kolay hareket ettiğini ölçerek fraksiyonel anizotropi düzeyini de belirlendi. Daha önce yapılan araştırmalar, travmatik beyin hasarı geçiren hastalarda düşük fraksiyonel anizotropi düzeyinin beyin sorunlarıyla bağlantılı olduğunu göstermişti. Her bir kafa vuruşunun yumruk etkisi yaptığına dikkat çeken bilim adamları, oyuncuların beyninde beyin sarsıntısı geçiren hastalarda görülen türden hasara rastlandığını kaydetti. Hasarın, bellek, dikkat, planlama yeteneği ve hatta görme ile ilgili sorunlara yol açan beyin değişikliklerine yol açtığı da belirlendi.


Profesyonel futbol maçları sırasında topun saatteki hızının 110 kilometreye kadar çıkabildiğini belirten araştırmacılar, topa birkaç kez kafayla vurmanın beyindeki sinir dokularını zedelemeyeceğini, ancak sürekli kafa vuruşu yapmanın beyin hücrelerinin dejenerasyonuna yol açabilecek bir tepki zincirini başlatabileceği uyarısında bulundu. “Radiological Society of North America” adlı bilim dergisinin Aralık ayı sayısında yayımlanacak olan araştırma, kafa vuruşunun beynin özellikle beş bölgesinde hasara neden olduğunu gösterdi. Bilim adamları, İngiliz futbolcu Jeff Astle'nin ölümüne de kafa vuruşlarının neden olduğu beyin hasarının yol açtığına inanıyor. 2002 yılında 59 yaşında yaşamını yitiren Astle, yıllarca West Bromwich Albion’da futbol oynadıktan sonra dejeneratif bir beyin hastalığı sonucu yaşamını yitirmişti.


YEREL FUTBOL SİTESİ
 

Hiç yorum yok:

İFA'dan kritik galibiyet

Bölgesel Amatör Lig 2.Grup'ta 27. hafta karşılaşmasında İFA Spor ile ligden düşmesi kesinleşen Kocaeli temsilcisi Yuvacıkspor Halkalı İF...