Perşembe, Eylül 29, 2011

Burak Kurtuluş ile haftaya bakış


İstanbul Süper Amatör Ligi’nin ikinci haftasını da geride bıraktık. Sezon öncesi kadrolarını yeterli derecede hazırlamayan takımlar henüz ikinci haftadan olumsuz sonuçlar almaya başladılar. Geçtiğimiz haftanın en farklı galibiyetlerini Büyükçekmece Mimarsinan’ı 7-0 mağlup eden Fenerköyü, Öz Fatihspor’u 4-0 mağlup eden Terazidere, Dudullu’yu 4-0 mağlup eden Bağlarbaşı ve İstanbul Bayburtspor’u 5-0 mağlup eden Paşabahçe elde ettiler.


İkinci haftada toplam 6 karşılaşmanın 4’ü berabere biten 5. grup, bu sezonun en ilginç grubu olacağa benziyor. Geçen hafta sonucunu merakla beklediğim bazı maçlarda vardı. Bu maçlar, Yıldırım Bosna-Alibeyköy, Kuştepe-Vefa, İstanbul Sinop-Yeşil Esenyurt, Çeliktepe-Küçükköy, Çatalca-Çengelköy, Ömerli Köyü-Erokspor, Çamlıca-Çubuklu, Albayrak-Çıksalın ve Zara Ekinli-B. Kartaltepe maçlarıydı.


  
Yıldırım Bosna-Alibeyköy maçında geçmiş yıllarda Profesyonel Liglerde mücadele etmiş iki ekibin maçında bana göre ikisi de kaybetti. Kuştepe-Vefa maçı ise tam da beklediğimiz gibi oldu, iki iyi takımın mücadelesinde kazanan olmadı. İstanbul Sinop-Yeşil Esenyurt maçında deplasman takımı için bardağın yarısı dolu diyebiliriz. Sonuçta Yeşil Esenyurt takımı, iki zor maçtan 2 puan çıkarttı. Çeliktepe-Küçükköy maçı ise beklentilerimizin çok uzağında kaldı. Ben Küçükköy’den iyi futbol bekliyordum. Ancak Küçükköy mağlup duruma düştükten sonra, bir kişi de eksik kalıp, ikinci devrenin hemen maçında ilginç bir gol yiyince kelimenin tam anlamıyla dağıldı. Çatalca-Çengelköy maçında tribün olayları olmakla birlikte, kötü futbol oynadığı iddia edilen Çatalca takımının kazanması gereken bir maçtı. Ancak Çatalca’nın hesapları tutmadı.  Ömerli Köyü, uzatmalarda yediği gol ile sahasında Erokspor’a puan kaybetti ki, bu sonuç son derece normal. Sezon öncesi çok iddialı olduklarını ifade eden Çamlıcaspor’un ikinci maçında da puan alamaması ilginç. Albayrak-Çıksalın maçında ise Çıksalınlıların her ne kadar maçın Hakeminden dert yansalar da ben aldığım bilgiler doğrultusunda Hakem’in maçın sonucuna etki edecek hatalar yapmadığını düşünüyorum. Albayrak’ın kazandığı penaltıda ise kurallar gayet açık,  forvet oyuncusu topu kaleye vuruyor, savunma oyuncusunun elleri açık. Kurallara göre net bir penaltı. Futbolcuların elleri topun yönüne engel olmayacak şekilde olmalıdır. Zara Ekinli ise B. Kartaltepe önünde kazanamadı ve bu hafta da Vefa karşısında işleri oldukça zor görünüyor.

Küçükköy maçlarına dikkat!
Küçükköy’ün amatör ligde son olarak 1986 yılında oynadığını anımsıyorum. Belki de daha önce. Ben de eski bir Küçükköy Validesuyu’lu olduğum için Küçükköy’ü iyi bilirim. Ancak derenin altından çok sular akmış. Küçükköy’ün bu sezonki kadrosu şampiyonluk için çok yeterli değil. Ancak kadroya takviye yapılmaya devam ediyorlar. Geçen hafta sakat ve lisansı yetişmeyen oyuncuları vardı. Cemil Turan, Rıdvan, Kağan ve Yakup gibi…


Fakat Küçükköy’ün en büyük sorunu maalesef kendi taraftarı. Benim bildiğim, Küçükköy’lü taraftarlar ile Yönetim’in arası hiç iyi değil. Bazı Küçükköy’lüler, taraftarların maçlara takımı desteklemek için değil, zarar vermek için geldiğini iddia ediyorlar. Ayrıca Yöneticilerin bütün engellemelerine rağmen taraftarın kendi kişisel çabalarıyla maçlara geldiğini iddia ediyorlar. Bu taraftar Küçükköy’ün başını çok ağrıtır ben söylemesi.


Futbolcular bilinçli değil
Küçükköy’ü yazarken eklemem gereken bir konu var: Çeliktepespor, sahasında Küçükköy’ü 3-0 yenmiş. Maç bitti, el sıkışma nedeniyle ufak bir tartışma oldu.  Büyükler araya girdi, olayı çözdüler. Tam olaylar bitmiş iken Çeliktepesporlu bir futbolcu, camdan, aşağıda bulunan Küçükköy’lere çok affedersiniz orta parmağını gösterdi.


İşte ben hep söylüyorum, delinin birisi kuyu bir taş bırakmış, kırk tane akıllı çıkartamamış. Zaten galipsin, rakibin üzgün ve sinirli. Sen bir futbolcu olarak bu hareketi yaparsan ikinci maçta o parmağının ne hale geleceğini tahmin edebilir misin? Hadi sana bir şey olmaz, seni öyle ya da böyle birileri korur, senin yaptığın o kaba davranıştan sonra rengi atan, utanan ve misafirlerinden özür dilemek zorunda kalan Başkanını ve Antrenörünü de mi hiç düşünmüyorsun?

Küçükköy maçlarına sürekli iyi Hakemler veriliyor
Küçükköy’ün bu sezonki iki maçını Özer Bektaş ve Fahri Var yönettiler. Siz bakmayın Fahri Var’ın Bölgesel Hakem olduğuna. 24 yaşında 2. Lig maçı yönetmiş bir Hakemdir Fahri Var. Ve çok net söylüyorum, şu andaki tüm Ulusal Hakemlerden bile daha iyi bir Hakemdir. Bu hafta da Küçükköy’ün Z. Yıldız maçının Hakemi Osman Yiğit Uzer. Anlaşılan İst. Futbol İl Temsilciliği ve İstanbul İHK Küçükköy’ün maçlarına özel önem veriyorlar.

İstanbul’da Hakem Atama Sorumluları değişti
Ben İHK’nın haftalık etaplarına baktığımda Anadolu Yakasındaki atamaları ile Avrupa Yakasındaki atamaların farklı olduğunu görmekteyim. Avrupa Yakasında İHK Hakem Atama Sorumlusu olarak Yaşar Filiz tayin edildi. Avrupa Yakasında görev yapmış olan Oğuz Uğurlu da Anadolu Yakası Hakem Atama Sorumlusu oldu.

Yaşar Filiz neden geri vites yaptı?
Yaşar Filiz göreve geldiği günlerde, Süper Amatör Lig maçlarında genelde İl Hakemlerine Hakem olarak görev vereceğini üstüne basa, basa söylüyordu. Geçtiğimiz iki haftada böyle oldu. En zorlu maçlara bile genelde İl Hakemleri ve Bölgesel Yardımcı Hakemler verildi. Ben bu konuda Yaşar Filiz’i destekliyorum. İl Hakemleri bu maçları pekala yönetebilirler. Ancak, oyun kurallarını dahi bilmeyen ve Saha Komiserinden aldığı talimat ile saha içinde karar veren bazı Hakemlerin kötü maç yönettikleri bilindiği halde 2 hafta üst, üste Süper Amatör Lig maçlarına verilmesinin de bazı söylentiler doğuracağı gibi, yetersiz Hakemlerin sırf “ben verdim oldu” mantığı uğruna hazır olmadıkları halde zorlu maçlara verilmesinin giderilemez sıkıntılara sebep olacağını Yaşar Filiz’in daha iyi bilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Şimdi bu haftaki bültene baktım, geçtiğimiz iki haftadan değişik bir etap var karşımda. Bazı Ulusal Hakemlere görev verilmiş. Aslında kısmen de olsa, olması gereken de buydu. Geçen hafta da Çatalcaspor-Çengelköyspor maçı gibi olay çıkacağı bilinen bazı maçlara Ulusal Hakemler verilebilirdi.

Şimdi ben Yaşar Filiz’e şunu sormak istiyorum: Sayın Kurul Üyesi, neden sezon öncesi antrenmanlarda Hakemlere söylediğinizi henüz 3. haftada değiştirmek zorunda kaldınız? Siz göreve geldiğinizde sevinen İl Hakemlerinin sevinçleri kursağında kaldı. Yoksa sizi birilerimi aradı da, “Geçen hafta bazı maçlarda sorunlar oldu. Şu, şu ve şu maçlara falanca, filancı Hakemleri vereceksin mi?” dedi.

İstanbul’da Hakem kalmadı
Sezon öncesi Ankara’da, İzmir’de ve başka illerde İl Hakem Kurulları değişti. Değişmeyen bir İstanbul kaldı. Bu beni çok ilgilendirmiyor. Beni ilgilendiren konu, Hakemlerin kırgın ve umutsuz olduğudur.

Bu hafta Deplasmanlı Amatör Lig maçları başladı. 1. Amatör Lig geçen hafta başladı, U-15 ve U-17-maçları da başladı. İstanbul’da çok ciddi bir hakem sorunu var. Benim net bildiğim İstanbul’da 80 civarı Hakemin bu sezon öncesi vize yaptırmadığıdır. Ayrıca TFFHGD’nin sezon açılışından da anlaşılacağı gibi Hakemler, Camiaya kırgınlar. Bunu açılış törenine katılmayarak da belli ettiler. Aşağı yukarı 1.500 Hakem ve Gözlemcinin olduğu İstanbul’da sadece 59 Hakem sezon açılışına katıldı. Kaldı ki, bu 59 Hakemin 40 tanesi Üst Klasman Hakem ve Yardımcı ve Ulusal ve Ulusal Yardımcı Hakemlerdi.

Geçtiğimiz sezon kimse terfi edemedi
Geçtiğimiz sezon tüm ülke genelinde hiçbir Hakem terfi edemedi ve Klasman düşmedi. Terfi için koşuya giren, mülakata giren ve arkadaşlarına, “Gelecek sezon Deplasmanlı Amatör Lig maçlarında görüşürüz” diye şakalaşan tüm Hakemlerin sevinçleri kursağından kaldı.

Sebebi ise herkesin bildiği gibi yeni göreve gelen Yusuf Namoğlu MHK’sının Hakemleri yeterince tanımadığıdır. MHK böyle bir beyanda bulundu. Ben buna inanmıyorum, Hakemlik yapan bir insanın, Hakemlik konuları takip etmediği yalandır. Kaldı ki, MHK’ye oynayan insanların Hakem Camiasından uzak durmaları mümkün değildir. Ben halen Hakemliği bırakmış nice Hakemlerin her Perşembe öğleden sonra bülteni kontrol ettiğini ya da Perşembe günleri ellerinde telefon ile bekledikleri bilirim.

TFFHGD Genel Merkez seçimleri var
TFFHGD Genel Merkez seçimleri 10 Ekim 2011 Pazartesi günü Eskişehir’de yapılacak. Ancak İstanbul Hakem Derneğinin bu seçimlerde oy kullanma hakkı (tüzük gereği) yok. Bu da beni pek ilgilendirmez ancak beni ilgilendiren konu: Seçimlerden sonra İstanbul İl Hakem Kurulu’nun değişeceğidir. Bunu herkesten duyuyorum. Zaten Yusuf Namoğlu MHK’sının daha önce de İstanbul İl Hakem Kurulu’nda iki taraftan da ortak kişilerin Kurul’da birlikte çalışmasını istemiş fakat bu mümkün olmamıştı.

Ben Hakemlere güveniyorum
Her neyse, sonuç olarak ben Hakemlere güveniyorum, İl Hakemlerine de güveniyorum, tüm Hakemlere de güveniyorum. Hata da yapsalar, kasıtlı yapmadıkları sürece onlara güvenilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hakemlerin daima yanındayız.

İstanbul Süper Amatör Ligde Haftanın Hakemleri

01 Ekim 2011 Cumartesi
Çatalca - Öz Karaca Ahmet          Özer Bektaş
Batıköy – Dikilitaş                      Neşat Vatansever
Küçükköy – Z. Yıldız                   Osman Yiğit Uzer
İfa – Parseller                            Bülent Sağıroğlu
O. İstiklal - Ömerli Köyü              Bahadır Tüter
Bağcılar – Muradiye                    Sertaç Şaroğlu
Selvispor - İst. Gümüşhane          Fatih Çalışkan
Öz Fatih - Y.Kemal İY                 Nuri bingöl
Kadırga – Çeliktepe                    A. Gökhan Özkara
Halide Edip Adıvar – Galata         Emre Malok
Hasköy - i.M.E.S.                        Mustafa Dinçer
Erokspor – Terazidere                 Kerem Ersoy
Levent – Okmeydanı Fetih           Kadir Sevim
Reşitpaşa – Arnavutköy               Ali Uzman
Ortaçeşme – Çakmakspor            Yusuf Bozdoğan 
Anadolu Hisarı – İncirli                Emre Kosif
Çengelköy – Bağlarbaşı               Serdar Akkoçoğlu
Dudullu - K.K.Bekir Mevlana         Aziz Gölebatmaz

02 Ekim 2011 Pazar
B. Mimarsinan-İstanbul Sinop       Mustafa Bilgili
Y. Esenyurt-Yıldırım Bosna           Mustafa Salih Erol
Kocasinan-Silivri Ortaköy             Ender Boybeyi
Batı Trakya Türkleri-Gazi Mh.       Önder Çalış
Vardar-Tuzla                              Ertan Yıldıran
Vefa-Zara Ekinli                         Fatih Öztürk
B. Kartaltepe-Onurspor               Selahattin Vulaş
Arnavutköy Belediye-Taksim        Yunus Taşkın
Alibeyköyspor-Çamlıca                Mehmet Tolga Tarık
Rami-Selimiye                            Harun Yücedağ
Çıksalın-Gümüşsuyu                    M. Can Özkan
İstanbul Bayburt-Bakırköy            Metin Cebeci
İstinye-Fenerköy                        Şener İlter
Paşabahçe-Haliç                         Murat Özcan
Çubuklu-CFS Bağcılar                  Cüneyt Taner
Kartal Belediye-Kavacık               Mehmet Yıldırım
İdealtepe-Ataşehir Doğuş            Erkan Yurtsever
Çekmeköy-Albayrak                    Serhad Ürkmez

Not: Maç yorumlarını bu akşam yazmaya başlayacağım. Kısmet olursa yarın Cuma namazından sonra okuyacaksınız. Selam ve saygılarımı sunuyorum.

Elektronik Posta Adresim: bkyerelfutbol@gmail.com
Yazı: Burak KURTULUŞ

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Programı

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynanacak.