Cuma, Temmuz 29, 2011

'Amatörü yüksek rakamlara kurban etmek istemiyoruz'




TFF Yönetim Kurulu Üyesi ve Amatör Kurul Başkanı Mehmet Baykan, çok tartışılan 27+4 kuralı ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Baykan, "Amacımız 19 yaş üstü futbolcuların Büyükler kategorisinde daha fazla yer bulmasının önünü açmaktır" derken, kimsenin futbol oynamasını engellemek gibi bir düşünceleri olmadığını söyledi.


Baykan, Yerel Futbol Sitesi Sahibi Efkan Bucak'a yaptığı açıklamada, "Hiçbir kısıtlama olmadığı halde 2010-2011 sezonunda 30+4 uygulaması olmasına rağmen 27 yaş ve üstü futbolcu sayısının; Yerel liglerde her 25 futbolcunun yüzde 18,7’sinin, Bölgesel Amatör Lig’de ise her 30 futbolcunun yüzde 23’ nün 28 yaş ve üstünde olduğu görüldü. 28 yaş ve üstü futbolcu sayısına bir kısıtlama getirilmemesi, belirli bir sayının üstüne ekstra ücret ödemesinin kaldırılması da kulüplerimiz yararına yapılan bir çalışma olmuştur. Federasyonumuz sistemli bir çalışma ile takım sayısında ve futbolcu sayısında gençleştirme politikalarını devam ettirmektedir. 1995-1996 sezonunda takım sayısının yüzde 50’si büyükler kategorisinde, %50’si gençler kategorisinde iken, bu gün takım sayısının yüzde 30’u büyükler kategorisinde yüzde 70’i gençler kategorisindedir. Aynı oran futbolcuların yaşları içinde geçerlidir. Lisanslı futbolcu sayımızın yüzde 70’i gençlerden oluşmaktadır. Amacımız 19 yaş üstü futbolcuların Büyükler kategorisinde daha fazla yer bulmasının önünü açmaktır" dedi.


"Sağlıklı yapılanma geliyor"
Baykan, bu uygulamayla kulüplerin yüksek transfer bedelleri ödemesini engellemeye çalıştıklarını ve daha sağlam adım atmalarını sağlayacaklarını belirterek, "BAL'da geçen sezon çok yüksek transfer rakamları duydum. Biz BAL'ı niye kurduk? Amatör futbol ve profesyonel futbol arasında sıkışmış takımlar ve futbolcular için kurduk. İllerimize deplasmanlı futbol heyecanı getirdik. Eskiden 3. Lig'e çıkmak için kulüpler büyük paralar harcardı. Üste üste birkaç sezon büyük paralar harcayıp da çıkamayan takımlar kapanıp gidiyordu. Sağlıklı bir yapılanma için bu kuralı getirdik. Biz BAL'ı, bu dönen rakamlara kurban etmek istemiyoruz" diye konuştu.


"Sınırlama yok"
Mehmet Baykan, istatistiklerin de kendilerini desteklediğine işaret ederek, "Her takımda dört kontenjan oynasa bu toplam 13.356 kontenjan oyuncu demek. Zaten lisanslı oyuncu sayısına bakarsak 15 bin kontenjan var. Zaten kulüplere kısıtlama getirmiyoruz, istedikleri kadar kontenjan oyuncuyla sözleşme imzalayabilirler, üstelik 3 bin lira ekstra ücret de yok" dedi.


Master'lar Ligi geliyor
Uygulamayı ilk başta sadece BAL için düşündüklerini belirten Baykan, "Biliyorsunuz 3. Lig'de yaş kısıtlaması var. BAL'dan 3. Lig'e çıkan takımlar, kontenjan oyuncuları fazla olduğu için birçok oyuncusuyla yollarını ayırmak durumunda kaldı. Bu iki lig arasında entegrasyon olması için 27+4'ü getirdik. Süper Amatör Lig de BAL'ın altında. Ancak her ilkde SAL yok, bazı liglerin en üst ligi 1. Amatör. Bu nedenle SAL ve 1. Amatör'e de kısıtlama getirmek durumunda kaldık" ifadelerini kullandı. Kimseyi engellemek istemediklerini belirten Mehmet Baykan, 30 yaş üstü futbolcular için Masterlar Ligi kurulacağını söyledi.


"Futbolcular aldıklarını geri verebilir"
Statüden önce dörtten fazla futbolcu alan birçok kulübün mağdur olmasıyla ilgili olarak da Baykan, "Karar üzücü ama sonuçta rekabet ortamı eşit. TFF statüsü yayınlanmadan bu tür transfer görüşmeleri yapılması doğru değil. Ben, eğer ayrılacaklarsa futbolcu arkadaşlarımın aldıkları ücreti iade edeceklerine inanıyorum" dedi.


Mehmet Baykan ileride BAL benzeri ligler olabileceğini de sözlerine ekledi.


HABER: EFKAN BUCAK


Amacını aşan yorumlar nedeniyle haber yoruma kapatılmıştır.

İstanbul 2. Amatör Lig 25 Nisan 2024 Perşembe Programı

İstanbul 2. Amatör Lig'de heyecan bitmek bilmiyor. Her gün maç her gün heyecan...