Perşembe, Mayıs 26, 2011

Çırçırspor şaha kalktı



1949 yılında kurulan, bir dönem 'İstanbul'un en tahsilli kulübü' olarak anılan, Türkiye Kupası'na dahi katılan Çırçırspor şu sıralar 2. Amatör Lig'de. 26 yaşındaki Sadık Dayan hem kulüp başkanı hem de takım kaptanı.


'Suriçi' olarak adlandırılan, Fatih, Kocamustafapaşa ve Eminönü'nden oluşan bölge bir dönem İstanbul futbolunun kalbiydi. Çukurbostan ve Vefa statları amatör futbol heyecanının en çok yaşandığı, mahalle turnuvalarında bile saha kenarlarının hınca hınç dolduğu, Türk futboluna yıldızların yetiştiği bir bölgeydi. Şimdilerde 'Surdışı' takımlarının egemen olduğu İstanbul futbolunda Altınay, Bozkurt, Yavuz Sultan Selim gibi Suriçi takımları başa güreşiyordu. Suriçi'nin en başarılı ve en çok tanınan ekiplerinden biri de Çırçırspor'du.


1949 yılında kurulan Çırçır Gençlik Kulübü ismini Fatih ilçesindeki Çırçır Caddesi'nden alıyor. Turuncu-siyah renklere sahip Çırçırspor bir dönem İstanbul'un en tahsilli kulübü olara anılıyordu zira kadrosundaki tüm futbolcular üniversite veya lise mezunuydu. Turuncu-Siyahlılar bir dönem İstanbul futboluna damgasını vurdu ve birçok kez 3. Lig'e yükselme şansı yakaladı. Takım son olarak 2000 yılında 3. Lig yükselme maçlarına katıldı ancak Kocaeli Tavşancılspor ve Tekirdağ Veliköyspor'un yer aldığı grupta başarılı olamayarak elendi.


Zor günler ve 2. Amatör'e düşüş
Bu elenmenin ardından takımı zor günler bekliyordu... O dönem yapılan masraflar, borçlar kulübü zor duruma düşürdü. Birçok Suriçi takımı gibi göçler nedeniyle kulübün sahipsiz kalması da süreci hızlandırdı. Çırçırspor gibi birçok Fatih takımı da aynı sıkıntıları yaşıyordu. Kulüp 2. Amatör Lig'e kadar geriledi ve bu ligin de en vasat takımları arasında yer aldı. Kulübün kaderi 2006 yılında değişti. 150 bin TL borçla ortada kalan Çırçırspor'u, kardeşinin bir saygısızlığı nedeniyle 22 yıldır mahalleye uğramayan ve gelmesi rica edilen Mahmut Avcı devraldı. Avcı, kulübün sembol isimlerinden Sabahattin Çilek ve antrenör Haydar Arslan'la çalışmalara başladı. 


Sadık Dayan: Hem oyuncu hem başkan
Bu sezon başındaysa 26 yaşındaki Sadık Dayan kulüp başkanlığına geldi. Ticaretle uğraşan Dayan ailesinin oğulu Sadık, aynı zamanda takım kaptanı ve orta sahanın yükünü omuzlayan isim. Mahallesinin takımına destek vermek için göreve talip olduğunu söyleyen Dayan, futbol oynamaktan da büyük keyif aldığını belirtiyor. Sadık Dayan'ın önderliğinde Çırçırspor son yıllardaki en başarılı dönemini geçiriyor. Takım, 2. Amatör Lig 6. Grup'ta ilk yarıyı 12 takım arasında 5. sırada tamamladı. Takımın teknik direktörlüğünü Haydar Arslan yaparken, yönetici Sabahattin Çilek de önceki sezonda olduğu gibi takımın kurmaylarından.


2. Amatör Lig'de birçok takım genç oyuncularla yoluna devam etmeyi tercih ederken, gerçek bir amatör mahalle takımı havasındaki Çırçırspor'un yaş ortalaması rakiplerine göre biraz yüksek. Bunun nedeni Turuncu-Siyahlılar'ın futbol oynamak isteyen herkese açık, mütevazi bir kulüp olması.


Ünlü prodüktör Halit Nart da burada
Takımdaki en renkli isimlerden birisi, müzikseverlerin yakından tanıdığı Halit Nart. 2005 yılından bu yana Çırçırspor forması giyen (Yalnızca Çırçırspor'un cezalı olduğu 2008 sezonunda Yenişehirspor'da oynadı) 49 yaşındaki Nart hem fiziği hem de oyunuyla gençlere taş çıkarıyor. Mert Müzik'in sahibi olan Nart, Soner Arıca, İlyas Salman, Nazan Öncel, Faruk K, Seda Sayan, Coşkun Sabah ve İlhan İrem gibi ünlü isimlerin prodüktörlüğünü yaparken kendisi de albüm çıkardı. 


Kocaman'la takım arkadaşı
Gençlik yıllarında futbolcu olmak isteyen, Altınmızrakspor'da Aykut Kocaman'ın takım arkadaşı olan Nart, "Aykut Kocaman'la  Kabataş Altınmızrakspor'da oynarken aynı okula gidiyorduk. Asker dönüşü boş durmamak için iş ararken bir gazete ilanına bayvurup müzik sektöründe tezgahtar olarak girdim. O gün ilan için gelen 100 ’den fazla insan vardı ve beni seçmişlerdi" derken, bunun hayatında dönüm noktası olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte Nart, futboldan hiç kopmamış. Nart Çırçırspor ve Yenişehirspor'dan başka Cihangirspor ve Yedikulespor formalarını da giymiş.


Çırçırspor bu sezon A takımın yanısıra U16 ve U17 liglerinde de mücadele etti. Beş yıldır kulüpte görev yapan teknik direktör Haydar Arslan bu sezon futbol okulu çalışmalarına hız verdiklerini, şu anda ellerindeki 55 futbolcunun Çırçırspor'un geleceğini oluşturduğunu dile getiriyor. Çırçırspor A takımdaki 25 futbolcusuyla haftada iki gün Balat Tesisleri'nde saat 22.00-23.30 arasında çalışmalarını sürdürüyor. Fatih'te 48 kulübün yalnızca 2 futbol sahası düştüğünden, birçok insanın uyumaya hazırlandığı saatlerde bu amatör futbol sevdalıları hafta sonu oynayacakları maça hazırlanıyor.


HABER-FOTOĞRAF: EFKAN BUCAK

3 yorum:

Adsız dedi ki...

çırçır bu sezon u-17de mücadele etmedi.u-16da ise 5 maç oynadı sonra hemen ligden çekildi.Kaynak:www.tffistanbul.org. sadece A takımı oynuyor

Efkan dedi ki...

hocaları böyle bir açıklama yaptığı için kontrol etme gereği duymadım açıkçası.

Adsız dedi ki...

suriçi olarak tam 60 senelik şuan ilgisizlikten dolayı kimsesiz kalan haydar sporuda inceleyin lütfen

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Programı

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynanacak.