Cuma, Şubat 20, 2009

Köşe yazısı: Futbolcu olabilmek...

YAZI: MURAT ÖZDOĞAN
Malum hepimiz biliyoruz ki çocuklarımızın yüzde 50’si futbolun ne olduğunu biliyor, futbol maçları izliyor, takım tutuyor ve herhangi bir futbol takımında futbol oynuyorlar. Futbolla iç içe olan çocuklarımızın birçoğu da futbolcu olmak istiyor. Ama onları engelleyen birileri var sanki. Kim o engelleyenler? Tabiî ki aileler. Futbolu seven ve futbolcu olmak isteyen çocukların birçoğu aile baskısından kurtulamıyor ve aile baskısı yüzünden futbolu bırakan futboldan tamamen soğumaya başlayan ve ümidi kırılan birçok çocuk gördüm ben.

Hayatta bir işe başlarken o işe başlamanın en büyük faktörü aile desteği ve çevrenizin ve hatta sevdiklerinizin desteğidir. Çocuklarımız içinde aynı şeyler geçerli. Örneğin; ben şahit oldum bir çocuk futbolu çok iyi oynuyor, futbolu seviyor ve futbolcu olmak istiyor. Ama onu engelleyen ve korkutan güç makineleri var. Kim o güç makineleri, tabiî ki aileler. Ailelerin yaptığı baskı şu: “Oğlum sen futbolcu olamazsın, seni destekleyen kimse yok, senin torpilin yok.”

Böyle bir şey kesinlikle yok bunları kafanızdan bir atın. Eğer çocuğunuz gerçekten futbolcu olmak istiyorsa, bu işi yapacağına dahi kendine söz verdiyse, futbolu seviyor ve azimle çalışıyorsa bırakın çocuğunuz istediği bir şeyleri yapsın ve kazansın. Tabiî ki herkes futbolcu olacak diye bir kaide söz konusu değil olamaz ama hani halk dilinde çok kullanılır ya “Cenab-ı Hak çalışan kuluna verir” diye, bu da aynı kapıyı açıyor. Önemli olan çalışmak. Çalıştığınız takdirde hiçbir kuvvetin sizleri yıkamayacağını anlayacaksınız. Tekrardan söylüyorum tabiî ki herkes futbolcu olacak diye bir şey yok ama herkes de futbolcu olamayacak diye bir şey yok.

Bazı okuyucular şunu diyebilir; “Kardeşim sen profesyonel futbolcu musun? Sen hoca mısın? Hayatında kaç yıl profesyonel futbol oynadın da bize bunları söylüyorsun?”

Yaşımın genç olması nedeniyle şu anda amatör futbol oynuyorum.
Profesyonel futbolcuların değil ama amatör futbolcuların çektiği sıkıntıları gayet iyi biliyorum. Bu yüzden genç kardeşlerime yararlı olacağı düşüncesi ile kendi futbol hayatımdan biraz kesitler anlatmak istiyorum sizlere;

Benim hayatta en çok olmak istediğim şey; iyi bir spor kulübünde iyi bir futbolcu olmaktı. Benim de ailem bana hep engel oldu, destek olmadı. Ben burada kesinlikle ailemi kötülemek istemiyorum. Ailem benim hayatımda her zaman hep iyi olan kararları verdi. Arkamda birilerinin olmayışı ve bazı nedenlerden dolayı olmadı daha doğrusu kısmet olmadı.

‘Şimdi arkamda birileri olmayınca diyorsun da yazında destekçi olmadan da futbolcu olunuyordu diyordun’ diyeceksiniz, haklısınız da. Futbolda gerçekten arkan olmasından çok yetenek önemli. Siz ne kadar yeteneksiz olursanız olun ama arkanızda sizi destekleyen birileri olsun, bir yere kadar gider. En sonunda o çark arıza yapacaktır ve kaybeden yine torpille futbolcu olan çocuğumuz kaybedecektir.

Tabiî ki futbol da bir nebze çevreniz olması gerekiyor. Sizin çocuklarınızı destekleyen birileri olması gerekiyor ama bu sizin çocuğunuzun kesinlikle futbolcu olacağı kanaatine götürmesin. Sakın aklınıza futbolculuğun sadece torpille bir vesileyle olunduğunu aklınıza getirmeyin hatta bunları çocuklarınıza hiç belli etmeyin bunları onlara aşılamayın onlara hep destek olun, moral verin. Aslında futbolculuk şans ve kısmet işidir. Siz ne kadar futbolcu olmak isterseniz isteyin ne kadar iyi olursanız olun kısmet değilse ve şansınız buna el vermediği sürece çocuğunuzun futbolcu olması o kadar da zorlaşır.

Futbolcu olmanın asıl esas temelleri;

1. Şans ve Kısmet.
2. Yetenek.
3. İstemek.
4. Azimle çalışmak.
5. İyi beslenmek ve yediklerine dikkat etmek.

Aslında futbolun en önemli özelliği pes etmemektir. Çocuğunuzun için de kaybetme duygusu varsa başarısız olur. Kesinlikle çocuklarınıza küçüklükten itibaren korkuyu ve kaybetme korkusunu aşılamayın. Her zaman kazanma duygusu ve cesaretliliği aşılayın onlara. Görecekseniz ne kadar faydası olacak. Bir de morali unutmamak gerekiyor. Moral futbolun direğidir. Çocuğunuzun yapısında ufak şeyleri büyütmek veya moral bozmak gibi bir husus varsa onu kaybetmesini sağlayın. Her zaman kendi işine bakmasını ve her şeyin kendisi için olduğunu anlatın onlara. Moral derken anlatmak istediğim, futbolda başına gelebilecek şanssızlıklar… En basit örneği; hocalarıyla tartışmalar, arkadaşlarıyla tartışmalar, herhangi bir maçta kötü oynadığı takdirde arkadaşlarından ve hocasından azar işitmesi… Kendini bunlara alıştırmasını ve kaptırmaması öğütleyin onlara.

Üstüne basa basa söylüyorum; çocuklarınıza her zaman ve her konuda destek olun. Sadece futbolculuk konusunda değil, olmak istediği meslekte onlara yardımcı olmayı ve destek olmayı kendiniz de ilke edinin. Konu futbolculuk ise sakın ümitlerini kırmayın. Futbolun sadece torpille, çevreyle ve parayla olunduğunu aşılamayın onlara sadece destek olun . Hepiniz kazanacaksınız ve mutlu olacaksınız. Saygılarımla..

Esen Kalın…

10 yorum:

Adsız dedi ki...

valaa helal sana kardeş yazını okudum ve çoook olumlu güzel şeyler yazmışınız ve gerçekten doğru...başıralar dilerim herşey gönlünce olsun...

Adsız dedi ki...

NASIL BI YAZIDIR ANLAMADIM,
ŞANS ÖNEMLİ DEĞİL DİYORSUN
LİSTE YAPIYORSUN EN BAŞA ŞANS KISMET YAZIYOSUN.??

Adsız dedi ki...

bence bunların hepsı bos 10 yıldır futbolun ıcındeyım eger arkanda guclu bı dayın veya amcan yoksa futbolcu olmazsınız hep alt kademelrde oynar gıdersınız :D

Adsız dedi ki...

Artık Okumadan Futbolcu Olunmuyor.. Hadi Futbolcu Oldun Diyelim Mesleğin Yok Sakatlandın Futbolu Bırakmak Zorunda Kaldın Ne Olacak ???

Adsız dedi ki...

Sağlam bir tanıdık olmadıktan sonra futbolcu olmak,iyi paralar kazanmak hayal bu dünyada.Polyannnavari bir bakış açısında kategorize etmeyin futbolu...

Adsız dedi ki...

20 yıldır futbolun her kademesinde oynamış biri olarak size birşey söyliyim mi... Futbol şans mans işi değil, çalışmakta değil, yetenek hiç değil... Güreşçi fiziğinde olan bir tosunu alıp sırf biraz topa vurmayı biliyor diye rant için futbolcu yapanlar var bu ülkede, üstünden avanta alıp formayı geçirip sırtına sahaya sürenler var. Ee haliyle zamanla o tosuncukta abilerinden göre göre bişeyler öğreniyor, yapıyor prof idmanı, yiyiyor sucukları salamları, giyiyor malzemenin en kralını. Vay be işe bak noldu? topçu oldu bizim güreşçi.
Neden peki? Babası dayısı eniştesi milletvekili diye mi? Ya da güzel avanta kazandırıyor diye mi? Evet her ikiside. Beyler uyumayın!!! nice yetenekler yok oldu halısahalarda... Düzen para düzeni, yedirmezsen futbolcu olamazsın.....

Adsız dedi ki...

ben esen kardeşe katılıorum yeteneğin varsa seni gören birileri elbette olacaktır herşey çalışmaktan geçer hee torpil yokmu tabikide var onun içinde bu ülkenin futbol kalitesi ortada ancak bu kadarı oluo torpil işleri ile artık birilerinin bunları engellemesi gerekior önüne gelen herkez topçu olmaya çalışıor yetenek hırs futbol oynama isteğin varsa sorunun yok demektir herkese başarılar

Adsız dedi ki...

ÇOK İYİ YAZMIŞ BEN YAZISINI HARİKA BULUYORUM . ŞAHSEN ANNEMDE BENİM FUTBOL OYNAMAMA İZİN VERMİYORLAR.KADERİMİ DOĞMADAN ÖNCE ÇİZMİŞLER SUBAY OLUCAKSIN.AMA BEN İSTEMİYORUM.VE FUTBLOU OYNUYACAĞIM

Adsız dedi ki...

Beyler futbolcu olmak birazda şans harbiden çevrende olması lazım tanıdık vs vs.

10 senedir futbolun içindeydim külüplerde okul takımlarında atletizim ne ararsınız yaptım ama ne oldu herkes kullandı bıraktı.Cok hızlı kosuyordum tekniğim iyidi defansif özelliğim filan yani her mevki oynardım sol taraf ve kaleci aric ama ne oldu hocanın oglu torpille galatasaraya gitti adamda hic bi icraat yok gitti torpiliniz yoksa yani hic bisey olamazsınız burda milleti kandırmayın.

Unknown dedi ki...

Futbolcu olmak istiyorsun destekçin yok. Yeteneklisin ama seninle
kimse ilgilnemiyor. İşte size fırsat. Videonu harikacocuklar.com'a
yükle. Menajer desteği ile Türkiye'nin yıldızı olma şansını yakala.

Tuzla Anadoluspor üçer üçer gidiyor

İstanbul 2. Amatör Lig 20. Grup'ta Tuzla Anadoluspor ilk iki maçını da kazanarak iddiasını ortaya koydu.