Perşembe, Ağustos 21, 2008

Köşe yazısı: Futbol sezonu başlarken


Tecrübeli gazeteci Orhan Budak, başlayacak olan yeni sezon öncesi amatör sporun sorunlrına değindi...

YAZI: ORHAN BUDAK
Ağustos ayı sonunda Türkiye’de futbol sezonu resmen başlamış bulunacak. Türkiye Liglerinin yanında (süper lig, birinci ikinci ve üçüncü ligler) eylül ayının başında da İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde amatör liglerde başlayacak.
Spor dendiği zaman amatör spor ve sporcular baş tacıdır ve spor kulüpleri de öyledir ve bu baş tacı hep laflarda kalmaktadır.
Devletin bir spor politikası vardır ve bu politika hep kuvvetlilerden yanadır.
Bunun yanında sözde sporsever belediye başkanlarımızda vardır .
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde başlayacak olan amatör ligleri ve amatör spor kulüplerini bekleyen zorluklara temas edelim.
Şimdi her ilçemizde sportif alanlarımız mevcut ve bu tesislerin bir iki tanesi müstesnadır, diğer tesislerin ne şekilde hizmet verdikleri oralarda mücadele eden sporcularımız daha iyi bilirler.
Bir amatör futbol federasyonumuz var, gençlerimizin spor yapmaması için neredeyse ellerinden ne geliyorsa yapmaktalar.
Amatör sporcular transfer olurlarken ödeyecekleri transfer paralarının spor kulüplerine olan külfetlerini bildikleri halde her sene üstüne koymaya devam ediyorlar zamlarını.
Her sezon değişen yasalarıyla zaten ne yapacağını şaşıran amatörlere darbeler ilçe belediyelerden de gelmekte.
Derler ki belediye başkanları, ‘biz tesis yapmaktayız’ ama bu tesislerin çoğuna da cebinde parası olanlar girmektedirler. Bu tesislerin nasıl hizmet verdikleri çekilen eziyetlerle bellidir.
Evet tesisler yapılmakta ama kimler faydalanmakta?
Bu da ayrı bir sorun. Amatör spor kulüplerimiz antrenmanlarını çoğu zaman saat 19 ila 24 arasında yapmaktalar.
Bu sporcular nasıl verimli olacaklar?
Sahaların çoğu üçe bölünerek halı saha olarak özel işletmecilere verildiğinden tesis bulmakta bu zorluklara rağmen gene de zordur.
Amatörün çilesi bitmez ve de bu zihniyetteki yöneticilerle bitecek gibide değildir. Sağlık çok önemli bir sorundur. Siz bakmayın biz gençlerimize hizmet veriyoruz diyenlere, sahalarımızda bir sağlık rezaleti yıllardır sürüp gitmektedir ama beyler bu rezaleti göremiyorlar nedense, sağlıkçıyı bırak sahalarda tendürdiyot ve pamuk yok.
Federasyon yapamıyorsa tedarik edemiyorsa belediyelerde mi edemez?
Ama onlar için varsa yoksa siyaset politikası.
Gençlere ne olmuş, ne olmamış pek ilgilendirmiyor onları.
Bazı belediye başkanları da kendilerine yakın olan spor kulüplerine her türlü desteği verirlerken bazılarını hiç görmüyorlar. Hatta bazıları var ki, işgal ettikleri makamdan “spor kulübü kurduk diye gelenleri kovuyorlar” ve bu ortamda amatör liglerimiz başlayacak.
Hakemlerimizle, saha komiserlerimizle sporcularımızla yöneticilerimizle ve amatör sporlarımızı yönetenlerle aynı heyecanla bu liglere gönül verenler hazırlar. Hazır olmayan kişiler bu zorlukları gerektiği gibi gideremeyenlerdir.
Tesisleri sporcuların hizmetine veremeyenler onları sevgi ile kucaklayamayanlardır ve kimdir bunlar diye sorarsanız yetersiz kalan yöneticilerdir.

Hoşça kalın

Hiç yorum yok:

Çatalzeytin Zümrütspor gol yağdırdı

İstanbul 2. Amatör Lig 14. Grup'ta lider Çatalzeytin Zümrütspor deplasmanda Yavuz Sultan Selimspor'u 11-0 gibi farklı bir skorla yendi.