Cuma, Kasım 30, 2007

Köşe Yazısı: Göztepe Çıkar mı?


EFKAN BUCAK
Bildiğiniz gibi Göztepe şu sıralar İzmir Süper Amatör Küme'de mücadelesine devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde kulübün sahibi olan Altınbaş Holding, TFF 2. Lig'deki İzmirspor'la birleşme önerisini ortaya attı ancak bu öneriye Lacivert-Beyazlılar sıcak bakmadı. Eşrefpaşalılar için durum gayet anlaşılabilir çünkü onlar da köklü bir kulüp. Ayrıca kurallara göre, birleşme olursa takım maçlarına en alttaki kulübün seviyesinden başlar. Ancak geçmişteki Özsahrayıcedit-Üsküdar Anadolu veya Kayserispor-Erciyesspor lig takasları gibi bir şey olabilir ki İzmirsporlular buna asla yanaşmaz.
Göztepe yönetiminin, Aliağa Belediyespor ve Torbalıspor'la da birleşmeye hazır olduğu duyumları alınıyor. Üçüncü Lig'e yeni çıkan Torbalı'nın böyle bir birleşmeye yanaşacağını sanmıyorum ancak Aliağalılar sezon başında bu teklifi kendileri getirmişlerdi. Belki onlarla olabilir. Göztepe yönetiminin bu tür hamleler yapmaya çalışması son derece mantıklı. Öncelikle yatırımlarının karşılığını almak istiyorlar ve bunun için takımın profesyonel liglere çıkması gerekiyor. Eğer ki Göztepe 3. Lig'e çıkarsa, Sarı-Kırmızılıların üç sezonda Süper Lig'e çıkması hiç zor değil. Zaten Üçüncü Lig gruplarının zirvelerine baktığınızda genelde, lige bu sezon çıkan ekipleri görürsünüz.
Ancak sorun şu ki, 3. Lig'e çıkmak gerçekten zor. Taraftardan, paradan, destekten fazlasına ihtiyacınız var. Yönetim de bunun farkında olsa gerek kısa yoldan profesyonel liglere çıkmak için uğraşlarını sürdürüyor. Göztepe'nin İzmir Süper Amatör Küme performansı da açıkçası hiç tatmin edici değil. Tire, Denizgücü, Şirinyer, Altay, Çeşme Belediyespor gibi takımları yenmeleri fazla bir şey ifade etmiyor. Bu gruptaki gerçek rakipleri, geçen sezon terfilerde oynayan Ödemiş Belediyespor ve Urla Belediyespor. İkisine de 1-0 ve 2-1'lik skorlarla yenildiler. (Ödemiş maçı sonrası Göztepe taraftarlarının ilçedeki dükkân ve araçların camlarını kırmalarını, dönüş yolunda yemek yedikleri lokantada hesabı ödemedikleri gibi lokantaya zarar vermelerini de es geçmemek gerek. Gerçekten ayıp).
Tek maçlı eliminasyon sistemine göre oynanan terfi maçlarında çok daha zor rakiplerle oynayacaklar. Son yıllarda Üçüncü Lig'den düştüğünün ertesi sezon bu lige yükselen sadece iki takım var: Orhangazispor ve Konya Şekerspor. Bütçesi Göztepe'den çok yüksek olan takım yıllardır 3. Lig'e çıkma mücadelesi veriyor. Bu nedenle Sarı-Kırmızılıların bu sezon işi zor.

Bu yazı 27 Kasım 2007'de Radikal Gazetesi'nde yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

İzzettinspor'da Ferudun Şallı dönemi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden İzzettinspor'da teknik direktörlük görevine Ferudun Şallı getirildi.