Cumartesi, Haziran 19, 2021

Bir İstanbul Masalı: İl şampiyonu olan 2. Amatör takımı

 



İstanbul Amatör Futbol Şampiyonası İETT, Sümerspor, Tophane Tayfunspor, Çapaspor, Anadolu Hisarı, Küçükpazarspor, Alibeyköyspor, Tekelspor, Yıldırım Bosnaspor gibi birçok şampiyon çıkarmıştır.
Bu turnuva, bir dönem (her zaman değil) İstanbul’dan Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’na giden takımları belirlediği gibi, en az profesyonel lig maçları kadar ilgi çeken ve dolu tribünler önünde oynanan bir organizasyon olmuştur. 

İstanbul Futbol Şampiyonası çoğunlukla ilin en üst seviye liginin grup şampiyonları arasında oynansa da zaman zaman statü değişmiştir. Bir dönem 1. Amatör ve 2. Amatör bir dönem ise Süper Amatör ve 1. Amatör takımları beraber alınmıştır. Her zaman da üst ligdeki takımlar şampiyon olmuştur, tek bir istisna ile... İşte size o istisnayı anlatmak istiyoruz.

1987-88 sezonu... O dönemki statüye göre İstanbul Amatör Futbol İl Birinciliği’ne 1. Amatör’den ve 2. Amatör’den 12’şer grup birincisi alınacaktır. Takımlar 6’şarlı 4 gruba ayrılır. Her grupta 1. Amatör ve 2. Amatör’den 3’er takım alınır.

O sezon 2. Amatör Lig 12. Grup’ta şampiyon Kartaltepespor olmuştur. O yıllarda Eyüp’e bağlı bir mahalle olan Bayrampaşa semtinin bir mahalle takımı olan Karteltepespor 1972’de kurulmuş müteavazı bir ekipti. Bir önceki sezon 3. Amatör Lig’de yer alan siyah-beyazlılar, kümelerin birleştirilmesiyle 2. Amatör’e alınır. Güçlü bir takım kuran Kartaltepespor çoğunlukla Eyüp ilçesi takımlarının yer aldığı grubu, Yıldırım İdman Yurdu’nun önünde 7 puan farkla şampiyon bitirir.


İl Şampiyonası'nda zorlu rakipler
Kartaltepespor’un İstanbul Şampiyonası'nda grubundaki rakipleri Bozkurtspor, Sefaköyspor, Yıldıztabyaspor, Altınovaspor ve Sefaköy Kartalspor’dur... Altınova 2. Amatör Lig 10. Grup’ta aynı puana sahip Yayla İdman Yurdu’nu baraj maçında yenerek şampiyon olurken Sefaköy Kartalspor, daha sonra Büyükçekmecespor olacak olan Karadeniz İdman Ocağı’nı 2 puan farkla geride bırakıp 1. Amatör vizesini almıştır. 1. Amatör şampiyonları Bozkurtspor, Sefaköyspor ve Yıldıztabyaspora çok zorlu mücadelelerin ardından az farklı gruplarını zirvede bitirmiştir.

29 Mart 1988’de başlayan il birinciliği maçlarının ilkinde Kartaltepespor, Yıldıztabyaspor ile 1-1 berabere kalır. Siyah beyazlılar Yavuz’un 62’deki golüyle öne geçseler de Arif’in 73’teki sayısına engel olamazlar. 

Sefaköy takımlarından 4 puan
Kartaltepespor’un golcüsü Yavuz, üç gün sonra Sefaköy Kartalspor ile oynanan maçta da sahnededir ve 81’de fileleri havalandırarak takımını 1-0 kazanmasını sağlar. 5 Şubat’ta o yılların güçlü ekiplerinden Sefaköyspor’la karşılaşan Kartaltepespor, 15’te Büyük İsmail’in kendi kalesine attığı golle öne geçer (Kartaltepe İstanbul Şampiyonası’nda hiç geri düşmez). Sefaköy Küçük Selahattin’le 52’de eşitliği sağlasa da şampiyonanın yıldızı Yavuz 76’da Bayrampaşalıları tekrar öne geçirir. Sefaköy 82’de Küçük Selahattin’in penaltısıyla 1 puanı kurtarır: 2-2.

Dört gün sonra oynanan maçta Kartaltepespor, Altınovaspor’u Suat’ın 8 ve 16, Fedai’nin de 10 ve 80’de attığı gollerle 4-0 mağlup eder. Son maçlar öncesi Bozkurt 7 puanla lider, Kartaltepe 6 puana ikincidir. 11 Şubat 1988’de Eyüp Stadı’nda oynanacak maçta Bozkurtspor’a gruptan çıkmak için beraberlik yetecektir. 

Bozkurt-Kartaltepe maçından bir enstantane.


Ali Rıza Bozkurt tarafından 1949 yılında Fatih ilçesi Fener semtindeki Eğrikapı Caddesi’nde kurulan Bozkurtspor o dönemin meşhur ekiplerindendir. Karşılaşma büyük çekişmeye sahne olur. Maçta Bozkurtspor’un ağlara giden bir topu gol değeri kazanmazken, bir gol bulmayı başaran Kartaltepespor adeta imkansızı başararak grubu lider bitirir ve yarı finale çıkar.

Penaltılarla geçilen yarı final
Yarı finaldeki rakip bir diğer Fatih ekibi olan Yavuz Sultan Selimspor’dur... Karagümrük Stadı’ndaki maçta bu ekibi penaltılarla 5-4 yenen Kartaltepespor finalde Paşabahçespor ile karşılaşır. İstanbul futbolunda her dönem güçlü ve iddialı bir ekip olan Paşabahçespor o sezon Çubuklu ve Ümraniye’yi geride bırakıp grup şampiyonu olmuş, İstanbul Şampiyonası’nda Bağlarbaşı, Maltepe, Köy Hizmetleri, Yakacık ve Kavacık’ın olduğu grubu yenilgisiz lider bitirdikten sonra yarı finalde Okmeydanı Fetihspor’u 1-0 mağlup etmiştir.

Paşabahçe ile final
Kartaltepespor ilk golü atan taraf olma özelliğini finalde de sürdürür. Siyah beyazlılar Metin’in 40. dakikada kendi kalesine attığı golle devreyi 1-0 önde kapatırken 51’de Suat farkı ikiye çıkarır. Paşabahçeli Mehmet Ali 55’te penaltıdan farkı bire indirir. Sonrasında Kartaltepe için stres dolu anlar başlar. Paşabahçe beraberlik için bastırırken 80’de sahneye çıkan Fedai Kartaltepe tribünlerine bayram yerine çeviren golü atar. 87’de Hakan’ın attığı gol Paşabahçe için teselliden öteye gitmez.




"Başarı tesadüf değildi"
Büyük bir mucizeye imza atan Kartaltepespor maç sonu büyük sevinç yaşarken, teknik direktör Hüseyin Tavukcuol omuzlardadır. Dönemin başkanı Yalçın Sarıkeçe’ye göre başarıları tesadüf değildir. Sarıkeçe o dönem Milliyet’e yaptığı açıklamada “Çifte kupa alıp 1. Amatör Lig’e yükseldik. 240 takım arasında İstanbul Şampiyonu olan takımımızın Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’na da katılmasını isterdik.”

Daha sonra 3. Lig'in kapısından döndüler
Kartaltepespor İstanbul şampiyonu olduğu sene Türkiye Şampiyonası’na gidemedi gerçekten...  Zira o dönemki statüde bu hak, 1. Amatör grup birincilerine verilmiştir. İstanbul Şampiyonası ise semboliktir. Ancak Kartaltepespor’un fazla beklemesi gerekmez. Takım 1992-93 sezonunda 1. Amatör Lig 3. Grup’u Şafakspor’un 10 puan önünde lider bitirir ve o dönemki statü gereği Deplasmanlı Amatör Lig’e yükselme maçları oynar. Kırklareli’ndeki grup maçlarında Çorlu Kültürspor'u 1-0 yenen Kartaltepespor kendisine beraberliğin yettiği maçta Güngörenspor'a mağlup olarak elenir (Güngörenspor finalde Tepecikspor'u da yenerek DAL'a çıkar)

Siyah-beyazlılar 1998-99 sezonunda da 3. Lig’e terfi maçlarına katılır. 7-10 Nisan 199 tarihlerinde Kütahya Grup merkezine giden Bayrampaşa ekibi Beşyüzevlerspor, Uşak Selvioğluspor, Afyon Belediyespor, Buca Belediyespor, Isparta Üniversitesi’nin yer aldığı grupta hemşerisi Beşyüzevlerspor’a geçilir.

Kartaltepespor henüz profesyonel lig görmedi ancak 1987-88 sezonundaki kahramanları sayesinde İstanbul amatör futbol tarihinde çok özel bir konuma sahip.

Yazı: Efkan Bucak





Hiç yorum yok:

SAL Klasman 20 Nisan 2024 Cumartesi Programı

İstanbul SAL Klasman B Grubu'nda heyecan devam ediyor...