Pazartesi, Şubat 27, 2023

Hey gidi günler: İstanbul'un eski kulüpleri (2)


 İstanbul'un eski kulüplerini tanıttığımız dizimizin ikinci parçası ile karşınızdayız.


İLKADIMSPOR
Kasımpaşa semti Bahriye Caddesi Akarca Sokak'ta 1952 yılında kurulan kulübün renkleri yeşil-beyazdı. Daha sonra Özenspor ile birleşip bir müddet İközenspor ismiyle liglerde yer aldıktan sonra tarih sahnesinden çekilmişlerdir.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SK
1927 yılında yeşil-sarı renklerle kurulmuştur. Fatih ilçesi kulübüdür. 2010'lu yıllara kadar liglerde yer almış daha sonra futbol faaliyetlerini durdurmuştur.

İSKENDERPAŞASPOR
Fatih ilçesi İskenderpaşa semtinde kurulan kulübün renkleri lacivert-beyazdı. İlgisizlik nedeniyle devredilmiş ve Pendik ilçesine taşınmış, Kavakpınarspor ismini almıştır. Şu anda 1. Amatör Lig'de Kavakpınarspor adıyla mücadele etmektedir.
KALESPOR
Eyüp ilçesi Nişanca Mahallesi'nin sarı-kırmızı-mavili kulübü Kalespor uzun yıllar mütevazı bir şekilde mücadelesini sürdürmüştür. Bir ara Süper Amatör Lig'e kadar yükselse de 1 sezonluk bu maceranın ardından kulüp düşüşe geçmiştir. Son yıllarda liglere girmemektedir.

KÜÇÜKÇEKMECESPOR
1956 yılında o dönem Bakırköy ilçesine nahiye merkezi olan Küçükçekmece'de bir amatör futbol kulübü kuruldu. Küçükçekmecespor ismindeki bu kulüp organik olarak hiçbir zaman profesyonel liglere çıkmadı. Nasıl derseniz; şu anda İstanbul Süper Amatör Lig'de yer alan ve uzun yıllar profesyonel liglerde mücadele eden Küçükçekmecespor, 1911'de kurulan Süleymaniye Sirkecispor'un 1990'da ilçeye taşınması ve isminin değişmesiyle oluşmuştur. Nitekim Küçükçekmecespor'un logosundaki kuruluş tarihi de 1911'dir. S.Sirkecispor Küçükçekmecespor olunca, 1956'da kurulan Küçükçekmecespor kapanmıştır.

KURTULUŞSPOR
İstanbul'un Şişli ilçesindeki Kurtuluş semtinde Rum topluluğu tarafından 1896'da kurular kulübün ilk ismi Iraklis'ti. Daha sonra Kurtuluşspor ismini alan kırmızı-siyahlı kulüp her daim Rum kökenli vatandaşlarımız tarafından yönetilse de kadrosunda Türk futbolculara da yer vermiştir. Kulüp amatör branşlarda faaliyetlerini sürdürse de artık futbol liglerine katılmamaktadır.

MALTEPESPOR
1955 yılında kurulan Güneşspor ile yine İstanbul'un köklü kulüplerinden AGA Spor'un birleşmesi ile Maltepespor oluşmuştur. Bugünkü Maltepespor'un kökleri ise 1923'te kurulan Maltepe Gençlikspor'dur. Bir dönem liglerde hem Maltepe Gençlikspor hem de Maltepespor mücadele etmekte idi. 1987-88 sezonunda Maltepe Gençlikspor ismini Maltepespor yapmıştır. Bu nedenle Maltepespor'un logosunda kuruluş tarihi 1923 yazar, zira yeşil-kırmızılı ekip organik olarak Maltepe Gençlikspor'un devamıdır.

ÖZENSPOR
1953 yılında kurulan Özenspor Dolapdere bölgesinin kulübüydü. Mor-Beyazlı renklere sahip kulüp daha sonra İlkadımspor ile birleşerek İlközenspor'u oluşturdu. İlközenspor şu anda faal değildir.
ÖZ FATİHSPOR
Fatih'in merkezindeki Halıcılar'da 1966'da kurulan sarı siyahlı kulüp bir ara Süper Amatör Lig'de de mücadele etmiştir. Ancak Süper Amatör'den düştükten sonra sahipsiz kalıp liglere girmeyen kulüp federeliğini kaybetmiştir. 
PTT
Posta Telgraf Telefon İşletmesi'nin hemen hemen her ilde olduğu gibi İstanbul'da da bir kulübü vardı. 1955'te kurulan sarı siyahlı kulübün lokali Sirkeci'deki Büyük Postahane'deydi. 2000'lerin başına kadar liglerde yer alan kulüp özelliştermeden sonra şubesini kapatmıştır.
SÜMERSPOR
Sümerbank Müessesi'nin kulübü olan Sümerspor 1933 yılında Bakırköy Yenimahalle'de kurulmuştur. Sayısız grup şampiyonluğunun yanı sıra iki İstanbul şampiyonluğu yaşayan mavi beyazlı kulüp  Sümerbank'ın kapanmasının ardından şahsi gayretlerle devam ettirilmeye çalışıldıysa da sonrasında 2018'de devredilmiştir. Kulüp şimdilerde İstanbul Erzincanspor ismiyle mücadele etmektedir.

SULTANTEPESPOR
Üsküdar'ın Sultantepe semtinde 1924 yılında kurulan kulübün renkleri sarı-maviydi. Bir dönem Süper Amatör Lig'in iddialı ekiplerinden biri olan Sultantepespor lokalini kaybettikten sonra sıkıntıya düşmüştür. Kulüp daha sonra devredilmiş ve Anadolu Üsküdarspor ismini almıştır.
SİRKECİSPOR

1955 yılında kurulan kırmızı-mavi renklere sahip Sirkecispor uzun yıllar amatörde yer aldıktan sonra Süleymaniyespor ile birleşerek Süleymaniye Sirkecispor ismini almıştır. Ancak bu birleşme profesyonel ligdeki Süleymaniyespor üstünden olduğu için Sirkecispor atıl bir dernek olarak kalır. Daha sonra Bakırköy'e taşınan kulüp bir müddet mütevazı şekilde 2. Amatör'de mücade ettikten sonra Metro Turizm'in yöneticilerinden Talip Öztürk tarafından alınan kulübün ismi Otogarspor olur ancak bu proje sadece 2 sezon sürer. Kulüp şu anda faal değildir.

Derleyen: Efkan Bucak

1. BÖLÜME BAKMAK İÇİN TIKLAYINIZ

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Küçükçekmece spor profesyonel ligde oynadı arşivlerde olması lazım üçüncü ligde hatta yanılmıyorsam düştüğü sezon Kars spora yenilmişti

Adsız dedi ki...

2 liğ ve 3 ligde oynadı

Adsız dedi ki...

Doğru hatırlıyorsun

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Sonuçları

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynandı.