Cumartesi, Haziran 25, 2022

Dünün güneşiyle bugünün çamaşırı kurutulmaz


Köşe yazısında kullandığım başlığı bir televizyon programında duydum. Çok hoşuma gidince bu başlığı kullanmak istedim.

İstanbul Amatör Liglerinde bu hafta sonunda son maçlar oynanacak ve sezona nokta konulacak. Biz de bu yazımızın ardından sürpriz gelişme olmadığı sürece sezon başlayıncaya kadar yazılarımıza ara verip biraz dinleneceğiz.

Sevgili okurlarımız tarafından bu sezon hatırında neler kaldı diye sorulacak olursa hiç düşünmeden keyifsiz futbol, bolca saha olayları ve belki de en önemlisi halâ sağlık görevlisi olmadan oynatılan maçlar cevabını veririm.

Futbol değil adeta kör döğüşü
Pandemi sonrası ilk sezonda itiraf edeyim, izlediğim maçların neredeyse yüzde 70'inden keyif alamadım. Sahada futbola benzer bir oyun vardı. Ayakla oynanıyordu. Ama futbol değil adeta kör dövüşüydü.

Pek çok maçı izlerken tribünde uyumamak için kendimi zor tuttum. Çoğu zaman sağa sola dolaşarak uyumamayı başardım.

Maalesef o kadar çok kavgalı maça denk geldim ki kendi kendime lanet olsun burada ne işim var dediğim anlar hiçte az değil.

Kıyasıya futbol oynaması gereken insanlar maalesef sahada kıyasıya kavga ettiler. Yaralanan futbolcular bile oldu kavga sonucu yeşil zeminlerde. Bu bize ve futbol ruhuna hiç ama hiç yakışmadı sevgili arkadaşlar.

Sağlık görevlisi sıkıntısı
Ve bence en önemli konu. Maçların neredeyse yüzde 30-40'ında hele de haftaiçi maçlarında sağlık görevlisi eksiği gözümüzden kaçmadı.

Üşenmeden saydım geçtiğimiz hafta 1.Amatör, 2.Lig,U-14, U -12 kategorisi olmak üzere 'burasını dikkatli okuyun' tam 250 maçta sağlık görevlisi görevlendirilmemişti. 750 maçın oynandığını varsayarsak her 3 maçtan birinde sağlık görevlisi görevlendirilmemişti oynanan maçlarda.

Bunun tabii ki çeşitli nedenleri olabilir.

Bana göre en önemli neden düşük görev ücreti. Bu arkadaşlara iyi ücret verilirse bana göre U-12 dahil hiç bir maç sağlık görevlisi olmadan oynanmaz. Çözüm bu iş hafta sonu yapılan ek iş olmaktan çıkıp meslek halini almalıdır. Maç başına verilen ücretler en az iki katı artırılırsa bu iş hem meslek haline gelir hemde bu göreve yoğun talepler gelir. Yoksa bu düşük ücretlerle bu mesleği yapmak için görevli bulmak yakında mucize olur.

Sayın Düşmez'den ricamız...
Amatör futbolun başındaki Sayın Ali Düşmez neredeyse her konuşmasında sahalardaki sağlıkçı sorununu çözdüklerinden bahseder. Sağolsun bunun bir kısmı çözüldü ama görüldüğü gibi hala büyük bir sorun olduğu yukarıda verdiğim rakamdan net olarak ortada.

Sayın Düşmez bir kere daha TFF yönetimine girerek yanlış hatırlamıyorsam yönetimdeki en tecrübeli yönetim kurulu üyesi konumuna geldi.

Bir futbolsever olarak Sayın Düşmez'den ricam sağlık görevlilerine verilen ücretlerin yükseltilmesi için yönetim kurulunda mücadele etmesi. Amatör futbola ayrılan kaynağın arttırılması için çaba göstermesi.

TFF'nin gelirleri belli oranda düşmüş olabilir. Bunu kabul ediyorum. Ama sağlık konusunda tasarruf olmaz,olmamalı. TFF kaynaklarından yüzde 8-10 bile kaynak ayrılsa bu sağlık görevlisi sorunu tamamen ortadan kalkar.

"Ne yapalım kardeşim. Adam bulamıyoruz" diyorsa kendisine nacizane bir çözüm önerisi sunayım. Kulüplere sağlık görevlisi çalıştırma zorunluluğu getirsin. Bu arkadaşların maaşını da TFF ayrılacak kaynaktan kendisi ödesin.

Bu yolla hiç olmazsa asgari ücret seviyesinde maaş verilirse hem istihdam oluşturulmuş hemde maçlar sağlık görevlisi olmadan oynatılmamış olur.

Sayın başkan "Hayır biz durumdan memnunuz. Sorunu çözdük" diyorsa. Biz de geçmişte belki çözmüş olabilirsiniz ama bugün durum hiç de öyle değil 'Dünün Güneşiyle Bugünkü Çamaşır Kurutulmaz" Sayın Başkan diyerek köşe yazımızla birlikte bu sezonki yazılarımıza son veririz.

Yazı: Ümit YILMAZ

Hiç yorum yok:

Şile Yıldızspor nefes aldı

Bölgesel Amatör Lig 1. Grup'ta Şile Yıldızspor deplasmanda, düşmesi kesinleşen Vefa Spor Kulübü'nü 1-0 yenerek bitime 3 hafta kala d...