Pazartesi, Mayıs 16, 2022

Sahaya inebilsek sorunları çözmek çok kolay


Facebook'ta gezinirken bir anket dikkatimi çekti. Soru şu: Sizce altyapı eğitiminde en önemli eksiklik hangisi?

Buna ben de bir soruyla katkı yapıp cevabını yazayım. Türkiye'de altyapıdan neden yeterince yetenekli oyuncu çıkmıyor ?

Anketteki şıklar şöyle

Tesis yetersizliği, Eğitimin Kalitesizliği, Antrenör Eksikliği,Torpil, Malzeme eksikliği.

Verilen cevaplara baktığımda hepsi şıkkının olmadığını gördüğümde açıkçası çok şaşırdığımı belirtmeliyim.

Maalesef ülkemizde bu eksikliklerin tamamı hatta çok daha fazlası mevcut.

Mesela oyuncu adaylarının yetersiz beslenmesi, ailesi tarafından ilgisizlik, abur cubur tarzı şeylerin çok tüketilmesi, yeterince uyku uyunmaması. okul ve antrenman saatlerinin çakışması sonucu çocuğun yada ailenin tercih yapmakta zorlanması vb. gibi birçok nedeni saymamız mümkündür.

Öncelikleri sayacaksak bana göre net olarak okul ve altyapı eğitimi saatlerinin çakışması ve eğitici kalitesinin düşüklüğü ilk iki sırada gelir. Sonrasında ,tesis yetersizliği, eğitimin kalitesizliği, malzeme eksikliği, torpil, ailenin ilgisizliği, yetersiz beslenme ve uyku şeklinde sıralayabiliriz.

Ülkemizde iyi sporcu yetişiyor mu diye soracak olursanız tabii ki çıkıyor ama yeterli mi tabi ki değil. Sayabilsek iki elin parmağını geçmeyecek kadar oyuncu belki sayarız, belki sayamayız.

Ülkemiz yaşı 7-14 aralığında yaklaşık 10 milyon civarında çocuk nüfusuna sahip durumda. Bu çocuklarımız için yukarıda bazılarını saydığımız eksiklikleri tamamladığımızda binlerce yetenek çıkacağından adım kadar eminim.

Futbolla yakından ilgilendiğim için fırsat bulabilirsem altyapı eğitimlerini izlemeye gidiyorum. Orada dikkatle baktığımda birçok oyuncu adayının gelecek vaat ettiğini ama bazılarının kendi eksikliğinden, bazılarının eğitim tesislerinin eksikliğinden, bazılarının ise yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı zamanla futbola soğuduğunu ve hatta futbolu bıraktığını gördüğümde açıkçası çok üzülüyorum.

Neresinden bakarsanız bakın, hangi örneği verecekseniz verin dünyanın her yerinde oyuncu yetiştirmek zor bir iş. 

Bunu kolaylaştırmanın yolu, öncelikle sahaya inmek sonrasında fiziki, teknik ve bireysel eksiklikleri mümkün olduğu ölçüde azaltmaktan ve çocuklara yeterli ilgiyi göstermekten geçiyor.

Hollanda, İspanya, Almanya başta olmak üzere birçok ülke bunu neredeyse kusursuza yakın yapıp binlerce yetenekli oyuncu çıkartırken biz neden yapamıyoruz ?

Çünkü onlar futbolu saha içine indirmişken, diğer sorunlara odaklanmış birer birer çözerken, biz maalesef amatör ya da profesyonel fark etmeden eksikliklerimizi kapatıp sahaya inmek yerine hakemleri, yönetimleri, verilen ya da verilmeyen kuralları konuşmakla meşgulüz.

Sahaya inebilsek sorunları çözmek kolay.

Yazı: Ümit YILMAZ

Hiç yorum yok:

TFF Futsal Ligi Play-off Sonuçları

TFF Futsal Ligi play-off maçları bugün başlıyor.