Pazar, Nisan 25, 2021

Tarihi stadyum yıkım tehlikesiyle karşı karşıya


2012 yılında maç oynamaya elverişli değildir raporu verilen ve çürümeye terk edilen yarım asırlık Cebeci İnönü Stadyumu, yargıdan çıkacak kararı bekliyor. Plan iptal edilmezse stadyum yıkılarak yerine millet bahçesi, camii, kıraathane ve otopark yapılacak.

Cebeci İnönü Stadyumu, Ankara’da tarihi maçlara ev sahipliği yaptı. Ayrıca 3. Lig'e yükselme maçlarına da tanıklık etti birçok amatör karşılaşma oynandı. 1967’de yapılan ve yaklaşık yarım asır spor kulüplerine hizmet eden stadyum için 2012’de alınan “maç oynamaya elverişli değil” kararından sonra birçok iddia ortaya atıldı. Çürümeye terk edilen stadyum için nihai karar verildi. Buna göre AVM-rezidans yapılacağı iddia edilen alan, millet bahçesi, kıraathane, cami ve otopark olarak değerlendirilecek. Bu plana karşı Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava ise sürüyor.

Stadın bulunduğu mahallenin muhtarı “Stadın bir dönem 3 bin 500 kişilik bir kız yurdu olacağı yönünde yazı geldiğini ve Resmî Gazete’de duyurulduğunu anımsatarak, “Bir dönem AVM, otopark olacağı söyleniyordu. Ama en son gelen yazıya göre stat yıkılıp yerine millet bahçesi, camii yapılacak bizim şu an için bilgimiz bu yönde” dedi.

Türkiye’nin 5. büyük stadyumuydu

Cebeci İnönü Stadyumu 37 bin kişilik kapasitesiyle Ankara’nın en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük stadyumu olarak birçok maça ev sahipliği yaptı. Hacettepe ve Ankara Demirspor’un ev sahibi olarak kullandığı stadyumun yıkılmasına, sporseverler ve mahalle halkı itiraz ediyor.

Stadyumun kapalı kısmında okçular ve bazı yerel futbol takımları antrenmanlarına devam ediyor. Antrenör Osman Dalaman, stadın tadilattan geçirilmesini ve aslına uygun bir şekilde yeniden açılmasını istiyor. Mahallede oyun salonu işleten esnaf Ersin Çerçi de “Cebeci İnönü Stadı tarihi bir yer. Bizler tarihinde yaşanmışlığı olan statları seviyoruz ve şimdi yeni stadyum Eryaman’da. Şehrin merkezine çok uzak. Biz şehrin dışındaki stadyuma gidemiyoruz. Burada oynanan maçları hiç kaçırmazdık, hep giderdik.” diyor.

Uzmanlar: “Stat büyük tehlike içinde!”

Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü uzmanları 2012 yılında stadın büyük tehlike içinde olduğu ve yapının tamamen çürüdüğü yönünde rapor hazırladı. Cebeci’de son olarak 2015’te Ziraat Türkiye Kupası maçında Ankaragücü ile Başakşehir karşı karşıya geldi. Bir süre maç yapılmayan stadı 2017-18 sezonunda 3. Lig ekibi Yeni Altındağspor kullandı ancak son dönemde statta maç oynanmıyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cebeci Stadyumu’nun yıkılarak, alanına millet bahçesi ve cami yapılmasına ilişkin planın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

“Stadyum bir bütün olarak korunmalı“

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Cebeci Stadı’nın bir bütün olarak tüm parseli ve çevresiyle canlandırılarak korunmasının sağlanması gerekirken, stadın yıkılarak, alanına millet bahçesi ve cami yapılmasına ilişkin plan hazırlanıyorYürütmesinin durdurulması ve takiben iptali için dava açtık’’ dedi.

Kaynak: Tamer Morkoç - gazetecilerplatformu.com

Hiç yorum yok:

İstanbul 2. Amatör Lig 25 Nisan 2024 Perşembe Programı

İstanbul 2. Amatör Lig'de heyecan bitmek bilmiyor. Her gün maç her gün heyecan...