Çarşamba, Kasım 25, 2020

Dinamo İstanbul Spor Kulübü kuruldu


Dünya sporunun önde gelen kulüpleri Dinamo Kiev, Dinamo Moskova, Dinamo Bükreş ve Dinamo Zagreb’e İstanbul’dan bir kardeş kulüp geldi: Dinamo İstanbul.

Dinamo Zagreb gibi kırmızı-mavi-beyaz renkleri seçen kulübün kurucusu Oğuzhan Oygu.... Aynı zamanda Bayrampaşa Demirspor’da da asbaşkan olarak görev alan Oygu, ilk etapta atletizm ve yüzmede faaliyet göstereceklerini, orta vadede futbol takımı da kurmak istediklerini dile getirdi. Oygu, “Dinamo isimli kulüpler bildiğiniz gibi Balkan ve Doğu Avrupa futbolunda yaygın. Benim de kökenlerimin Balkanlar’dan gelmesi bu ismi seçmemde etkili oldu. Tabii önümüzde Dinamo Zagreb, Dinamo Kiev gibi birçok spor branşında faaliyet gösteren ve adını tüm dünaya yaymış kulüpler var. Önceliğimiz atletizm ve yüzme ancak futbolda da faaliyet göstermeyi düşünüyoruz. Amacımız gençlerimizi sağlıklı, disiplinli, kendine güvenen, ahlaklı, topluma faydalı birer birey olarak yetiştirmek. Mütevazı bir amatör kulüp olarak başladığımız bu yolculukta kim bilir belki bir gün biz de bir Dinamo Kiev, bir Dinamo Zagreb gibi köklü ve güçlü bir camia haline gelebiliriz” diye konuştu.

Oygu, sporcuların antrenmanlarına devakm ettiğini ancak pandemi dönemi şartları nedeniyle, henüz izin verilmediği için genel kurullarını yapamadıklarını, genel kurulun yapılıp görev dağılımının gerçekleşmesinin ardından çalışmalarını hızlandıracaklarını kaydetti.

Dünyadaki Dinamo isimleri nereden geliyor?
Doğu Avrupa'daki "Dinamo" isimli kulüplerin ismini ilk kullanan Dinamo Moskova oldu. Bu kulüp ilk olarak elektrik çalışanları sendikasının takımı olduğu için 'Dinamo' adını aldı ancak daha sonra İçişleri Halk Komiserliği'ne (NKVD) yani polis güçlerine geçti. Teşkilat kulübün ismini değiştirmezken diğer ülkelerde kurulan polis kulüpleri de Dinamo adını aldı. Yani, bir dönem ülkemizde çokça olan 'Polisgücü' kulüplerinin Doğu Avrupa'daki karşılığı Dinamo'ydu. Ancak Varşova Paktı ve SSCB'nin dağılmasının ardından tüm kulüpler özelleştiği için Dinamo isimli kulüplerin polis teşkilatlarıyla ilgisi kalmadı.

Haber: Efkan Bucak

Hiç yorum yok:

İstanbul 2. Amatör Lig 25 Nisan 2024 Perşembe Programı

İstanbul 2. Amatör Lig'de heyecan bitmek bilmiyor. Her gün maç her gün heyecan...