Pazartesi, Ekim 14, 2019

Ümit Yılmaz yazıyor: Ne demek yenemezsen yenilme?


Son yıllarda futbol dünyamıza girmiş düşüncelerden birisi de "Yenemezsen yenilme" ifadesidir. 


Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 15 yıl önce değerli bir teknik direktörümüzün bir maç öncesinde basın toplantısında sarf ettiği bu söz futbolumuzun içerisine öyle bir yerleşti ki neredeyse her maç sonu basın toplantılarında teknik direktörlerin ve futbolcuların dilinden düşmeyen bir söz oldu. Yenemezsen yenilme... 

Ne demek yenemezsen yenilme? Rakibinin üzerine fazla gitme,gittiğinde atabilirsen bir tane at. Atamazsan da ne yap ne et gol yeme. Berabere kalarak bir puan al. Futbolumuzu bitiren düşüncelerden birisi de bence bu söz. Spor Toto Süper Lig'in son 15 sezonunu incelediğimizde "yenemezsen yenilme" taktiğiyle sahaya çıkmış takımların bir çoğu ligde kalmayı başaramamış ve düşmüş takımlar. Çünkü maça çıkarken bir puan hedeflemiş ve rakibinin üzerine gitmemiş takımlardır. Bu takımlar bu yenemezsen yenilme mantığıyla savunma yapmayı da başaramamış ve oynadıkları maçların neredeyse büyük çoğunluğunu tek farkla kaybetmişlerdir. 

Şöyle bir örnek verelim Spor Toto Süper Lig'de bir takımın bu mantıkla sahaya çıktığını ve 34 maçını da 1 puanla bitirdiğini düşünelim. Alacağı toplam puan 34. Bu puan ligde kalmaya yeter mi? Son 15 yıllık puan durumuna baktığımız da 34 puan toplayarak ligde kalmayı başarabilen takım sadece 5.

O zaman neden "yenemezsen yenilme" anlayışı. Bir teknik direktör düşünün maç öncesi soyunma odasında oyuncularına "yenemezsiniz yenilmeyin" diyor. O futbolcuların kafasında kazanma düşüncesi olabilir mi? Kazanmak için neredeyse hiç bir şey yapmayacak futbolcu hedef olarak kendisine kaybetmemeyi koyar ve muhakkak bir hata yapar ve bu da takımın kaybetmesine sebep olur. 

Bir de bunun tersini düşünelim. Bir takım ligdeki 34 maçın tamamında cesur bir futbol oynasa... Bu 34 maçın 10 tanesini kazansa. 10 tanesini berabere kalsa ve 14 tanesini kaybetse. Alacağı puan 40 Son 15 yılda 40 puan alıp ligden düşmüş  sadece ve sadece bir takım var. Neresinden bakarsak bakalım cesur oynayıp istediğini alamamış çok fazla takım hatırlamayız. Ama cesur oynayıp da rakip ne kadar güçlü olursa olsun başarılı olmuş çok takım hatırlarız. 

Örneğin Euro 2016 turnuvasında İzlanda takımı güçlü İngiltere takımı karşısında cesur bir futbolla tur atlamayı başardı. Yine aynı turnuva da Galler takımı güçlü Belçika karşısında dişe diş bir futbol oynayarak 3-1 kazanmayı başarmış ve yarı finale çıkmıştı. Süper ligimizde de cesur futbol oynayan Alanyaspor ve Sivasspor'un geldiği noktayı hepimiz görüyoruz. 7.hafta itibarıyla bu iki takımımız ilk iki sıradalar. Bu örnekleri daha da arttırabiliriz. S

on söz olarak futbolumuzdan bu"yenemezsen yenilme"düşüncesinin bir an önce kalkmasını ve takımlarımızın daha cesur oynayarak kazanmayı düşünmelerini öneriyorum. Kazanma anlayışının futbolumuza yerleşmesiyle hem keyifli futbolun hem de başarıların ardı ardına geleceğine inanıyorum. Tüm takımlara ve antrenörlere de kafalarındaki düşüncenin bu olması gerektiğini hatırlatıyorum. Saygılarımla

Yazı: Ümit Yılmaz

Hiç yorum yok:

Uğur Burak Yılmaz ameliyat oldu

Play-off maçını kazanarak tarihinde ilk kez İstanbul Süper Amatör Lig'e yükselen Cevizlispor'da kaptan Uğur Burak Yılmaz ameliyat oldu.