Perşembe, Temmuz 18, 2019

Ümit Yılmaz yazıyor: BAL'ı kaldırın, kulüpleri rahatlatın


2019-2020 futbol sezonu başlarken profesyonel liglerde sıkıntı yaşayan kulüplerin arasına bu sezon amatör liglerde mücadele edecek kulüplerde dahil olmaya başladı.



3. Lig'e çıkmanın kapısı olan Bölgesel Amatör Lige bu sezon daha şimdiden pek çok takım katılmama kararı almış durumda. Defalardır dediğimiz gibi adı amatör ama kendisi tamamen profesyonel olan Bölgesel Amatör Ligde takımların milyonlarca lira harcama yapması, şampiyon olunamaması sonucunda ligden düşmesi yada düşme tehlikesi yaşaması,harcanan milyonlarca liranın günümüz popüler kültüründe kullanılan manasıyla 'çöp' olması aralarında birçok köklü kulübün de bulunduğu takımları yeni kararlar almaya itti.

Birçoğu belediyelerin desteğiyle ayakta durmaya çalışan Bölgesel Amatör Lig ekipleri belediyelerden de gerekli desteği bulamayınca ve çaresiz kalınca lige katılmama kararı aldılar.

Bölgesel Amatör Lig statüsü başlı başına bir sorunken; buna bir de her yıl adeta katlanarak artan astronomik oyuncu ücretleri de eklenince işler iyice içinden çıkılmaz hale geldi.

Kulüpler nefes alamıyor
Adı amatör olan ligde oyuncu ücretleri yıllık yüzbinlerce liralara kadar yükseldi.

Belediye desteği, birkaç yöneticinin fedakârlığı,forma ve kombine bilet satışından başka tek kuruş geliri olmayan kulüpler artan maliyetlerden dolayı adeta nefes alamaz hale geldi. Tek bir kuruşa dahi ihtiyacı olan kulüpler gelirler giderleri karşılayamayınca ve transfer için kaynakta oluşturamayınca  mecburen lige katılmamaya karar verdi.

10-15 yıl geriye dönüp baktığımızda; Bölgesel Amatör Lig kurulmadan önce  böylesi astronomik oyuncu ücretleri yoktu. Bölgesel Amatör Lig'in kurulmasından sonra birbirine yakın illerin kendi aralarındaki rekabeti ve 3. Lig'e çıkma hırsı sonucunda tıpkı profesyonel liglerdeki oyuncu ücretleri gibi Bölgesel  Amatör Ligde de oyuncu ücretleri akıl almaz boyutlara ulaştı.

Birçok külüp değeri mesela 5 lira olan için "rakibime gitmesin" diye sıradan oyunculara bile 10-15 liralar vermeye,transfer piyasasını şişirmeye başladı.
Tek hedefini profesyonel 3.lig olarak koyan takımlar bu hedefine ulaşamayınca ödemesi mümkün olmayan borçların içerisinde buldular kendilerini.

Sezon öncesi görüldü ki artık deniz bitti. Bölgesel Amatör Lig'in takımlara ve Türk futboluna birşey kazandırmadığı aksine takımları ve Türk futbolunu gün geçtikçe daha fazla batağa sapladığı görüldü. Eskiden kendi yerel liginde il takımlarıyla oynayan ve küçük bütçelerle çoğu ilinde yaşayan oyuncularla kadrolar kuran kulüpler il şampiyonu olduktan sonra Türkiye Şampiyonasına katılıp en fazla 5-6 maç oynarak profesyonel 3.lige çıkıyorlardı.

Eskiden daha kolaydı

Çıkamazlarsa bile yaptıkları harcamalar bugünkü gibi milyonlarca liraları bulmuyor, bugünkünün neredeyse 10'da 1'ine denk gelen harcamalarla sezonu bitiriyor bir sonraki sezon ise zorlanmadan lige başlıyorlardı.

Kısaca 10-15 yıl öncesi amatör kulüpler için çok daha kolaydı. Bugün 81 ilde Bölgesel Amatör Lig'de bir rekabet yaşandığı doğru. 81 ilde de Bölgesel Amatör Lig adı altında bence profesyonelce futbol oynanıyor ama kulüpler artık bu ağır ekonomik yüke dayanamıyor.

Daha fazla ısrar edip kulüpleri iyice çıkmaza sokmanın ne gereği ne de zamanı değil.
TFF yetkililerine sesleniyorum. Bir an önce bu Bölgesel Amatör Lig sevdasından, saçmalığından vazgeçin.

Kulüpler ve Türk futbolu neredeyse bitme noktasına geldi. Daha fazla geç olmadan 2000'li yılların başındaki gibi yerel lig şampiyonluğu sonrası Türkiye şampiyonasından 3. Lig'e çıkma formatını uygulayın.

Bu sayede hem kulüpleri maddi olarak rahatlatın hem de iki haftada bir kulüpleri 100'lerce kilometrelik  deplasman yolculuğu zahmetinden kurtarın.

Yazı: Ümit Yılmaz

Hiç yorum yok:

Şile Yıldızspor nefes aldı

Bölgesel Amatör Lig 1. Grup'ta Şile Yıldızspor deplasmanda, düşmesi kesinleşen Vefa Spor Kulübü'nü 1-0 yenerek bitime 3 hafta kala d...