Cumartesi, Nisan 14, 2018

DOĞRU SİSTEM OLMASAYDI...

Geleceğimizin yüzde yüzü olan çocuklarımızı bir hiçmiş gibi kenara atıyoruz,değer vermiyoruz. Hazır futbolculara yöneliyoruz,futbolcu yetiştirmek çok mu zor ? Evet günümüz Türkiye’sinde çok zor.Bizim sistemsizlikler içerisinde kaybolup giden alt yapılarımız var. Peki, bunu ne zaman farkına varılacak? Belki de hiçbir zaman … Birer birer hayallerini kurdukları meslekten nefret edecekler. Sonra mı? Hepsi de teker teker bal yapmayan arılara dönecekler. Evet baştaki yöneticilerimizin belirlediği bir sistem var,fakat gözden kaçırdığımız şey sistemin her değişim sonrasında tekrardan yeni gelen yöneticinin kendi sistemini kurmaya çalışması mı desek,yoksa kişisel çıkarları doğrultusunda yönlendirmesi mi desek? Evet bence bu ikincisi daha doğru oldu.


Çocuklarımıza zarar veren tek şey de bu değil mi? Çok zor değil,baktığımızda alt yapılara önem veren,belirli bir sistem üzerinde ilerleyen,kulüplerin bir elin beş parmağını geçmeyecek kadar az olduğunu görebiliyoruz. Altınordu’yu örnek verebiliriz.Peki tek başına alt yapılara önem vererek,yerli futbolcuları yetiştirmesi ne kadar verimli olabiliyor. Diğer kulüplerimizin de alt yapıya destek vererek,kendi sporcularını kendilerinin yetiştirmesi konusunda Altınordu’nun izlediği yönetim anlayışının desteklenmesine yardımcı olacaktır. Açıkcası alt yapımız sağlamlaşmadan üzerine kat çıkmanın bize ne kadar külfetli olduğunu göremeyecek kadar kör bir sistemimiz var. Kaldı ki neden milyon dolarlar verip,transferler yapıyoruz da kendi sporcularımızı kendimiz yetiştirmiyoruz. Çünkü sabredemiyoruz ve doğru hesaplar yapmıyoruz. Ve dahası alt yapılarımızın bize çok külfetli olacağını düşünüyoruz değil mi? İşte bu en büyük hatamız.


Peki,Türkiye Futbol Sistemi milyon dolarlık futbolcu istiyor mu ? Bunu tabi ki de istiyor.Ama kimse kusura bakmasın 3 kuruşa 5 köfte çok zor, belki de imkansız. Acaba yöneticilerimizin sistemsizliği alt yapı hocalarını da etkilemiyor mu? 1000-2000 TLmaaş verelim ama bize milyon dolarlık sporcular yetiştirsinler. Bir kimsenin veya çalışanın yeterliliğini üst düzey de sergileyebilmesinin en temel sebebi yeterli doyuma ulaştığında gerçekleşir. Evet,bir antrenör işini severekte en iyisini yapabilir,ama nereye kadar ? Globalleşen dünya çevresinde yok olduğunu anlayana kadar performansını en üst düzeyde sergileyebilir ve belli bir zaman sonra kendisi de yok olur.Şimdi bu çocukların geleceğiyle antrenörler mi oynuyor,yoksa yöneticiler mi ? Kararını sizlerin vicdanına bırakıyorum. Herkes verdiği desteğin karşılığını bekler, ama vermediğiniz bir desteğin karşılığını beklemek ne kadar etik olur? Bakın sorun kulüplerimizde değil, sorun en baştadır. Kulüplerimize ne kadar destek veriliyor? Verilen destek yeterli oluyor mu?Tabi ki de olmuyor,a takımdan alt yapıya inene kadar kaybolup giden ufacık bir ödenek var.Baktığınızda hemen hemen hiç destek verilmediğini görebiliyorsunuz, verilen destekler sadece kıyafet ya da belediyelerin kendileri tarafından karşıladığı servisler oluyor. Peki ya bu ne kadar yeterli? Yeterli olmuyor, olmayacakta. Bir gün futbolcu olmak hayaliyle çıktıkları bu yolda futbolu herkes için spor çatısı altında oynadıklarının farkına çok ama çok geç varacaklar.


Bu çocukların geleceğiyle sistemin belirsizliği oynuyor.Sürekli başka ülkelerin izlediği sistemleri örnek verip, ona göre spor politikaları oluşturmaya çalışmamız bizi farkında olmadan hep geriye götürecektir. Deneme yanılma yöntemiyle bir sistemin oluşturulmaya çalışması, bize çok külfetli olacaktır. Kaldı ki bu çocukların deneme tahtası olmaya hiç ama hiç hakkı yok! Benim tavsiyem yöneticiler her ne kadar değişirse değişsin, sabit bir sistem zorunlu koşularak kendi sistemlerini kurmalarına izin verilmemesi ,geleceğimizin yüzde yüzü olan çocuklarımız için daha verimli olacaktır. Ve yapılan desteklerin profesyonelden amatör spor kulüplerine kadar adaletli bir şekilde aktarılması,geleceğimize önemli bir yatırım yapmamızı sağlayacaktır.Artık örnek alınan bir ülke olmak için çalışmalarımızı bu şekilde yönlendirmek bize artı katacaktır.


Şafak GÜRLEYEN

Hiç yorum yok:

İzzettinspor'da Ferudun Şallı dönemi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden İzzettinspor'da teknik direktörlük görevine Ferudun Şallı getirildi.