Pazartesi, Kasım 27, 2017

KADIN FUTBOL KULÜPLER BİRLİĞİ

Geçtiğimiz günlerde Kadın Futbol Kulüpleri Derneği resmen kuruldu. Konu ile ilgili paydaşları bir araya getirerek Türkiye Kadın Futbolu'nun ilerlemesinde katkı sağlayacak bu dernek hakkında, derneğin kurucu başkanlığına layık görülmem dolayısı ile bu köşeden görüşlerimi sizler ile paylaşmak istiyorum.


Öncelikle teşekkürler Hasan Şahinkaya


Kadın futbol kulüplerinin dernekleşme öyküsünün uzun bir tarihi var. Geçmişten gelen ve Lüleburgaz 39'dan Ahmet Sayar ile ardından devralan Çamlıcaspor'dan Hakan Tudun'un başkanlık ettiği derneğe, arada boşluk olan dönemde ateşin sönmesine engel olan Yaşar Kalender'e övgü ile değinmemiz zorunlu. Bu isimler yanında, bir yılı aşkın süre önce ateşin yeniden alevlenmesi için elini taşın altına sokan ve kulüplerin yeniden hareketlenmesi için gayret gösteren Hasan hocama çok teşekkür etmemiz gerekiyor. Geldiğimiz noktada bizlerin yaptığımız sadece bu oluşumu dernek olarak resmileştirmekten ibaret.


"Kurucu" yönetim


Bir diğer önemli konu ise bu yönetim kurulunun niteliği. Bu bir geçici yönetim kurulu, derneğin bir an önce işlevsel olması için oluşturuldu. Seçimler hem geçmiş tecrübeyi aktarabilecek, hem de hızlı karar alarak uygulayabilecek şekilde yapıldı. Yönetim kurulunda hiç kimse ünvan peşinde olmadığı gibi, kuruluş aşamasında özel zamanlarından ayırarak ciddi bir özveri gösterdiler. Bu yönetimin görevi ileriye doğru hepbirlikte yürüyeceğimiz yolun ilk taşlarını döşemek. Elini bizler ile birlikte taşın altına sokacak, yükü paylaşmak isteyen herkese yetecek kadar işimiz var. Birlikte yürümek isteyen herkese yer açmak boynumuzun borcu.


Kadın temsiliyeti sorunu


Kuruluşun ardından, çok haklı olarak, kadınların temsil oranına dair bazı eleştiriler geldi. Açıkçası, gönül isterdi ki bu yönetimin tamamı kadınlardan oluşsun. Biri pratik, diğeri de yapısal iki sorun nedeni ile bu mümkün olmadı. Pratik neden birlikte hızlı hareket ederek resmi derneğin kuruluşunu çabuk bitirebilecek bir geçici yapıya öncelik verilmesiydi. Yapısal sorun ise aslında tüm futbol dünyasında kadının temsiliyetine dair olan durum. TFF'nin UEFA'ya bildirdiği sayılara bakarsak ülkemizde kadın antrenör oranı 3%'ün altında. Topu topu 22 üst düzey hakem var. TFF'de dahi 450 çalışan içinde yönetim kademesindeki kadın sayısı yalnızca beş. Kadın futbolu için çalışacak herhangi bir kurumun hedefinde Türk futbolunda kadının kritik noktalarda temsil durumunu kadın lehine çevirmek olmalı. Bunun yolunun da sadece sayı hedefleri ile deği, ama doğru özelliklerde kadın adayların yetişmesini sağlayarak ve onları destekleyerek gerçekleştirmek olması gerekliliğine inanıyoruz. Derneğimizin hedeflerinden, çalışma önceliklerimizden birisi de bu olacak.


Bunun yanında kulüplerin ötesine ulaşarak kadın futbolu ve spor alanında yetkin isimlerin yer alacağı bir danışma kurulu ile sürekli istişare halinde kalacağız. Dernek faaliyetlerinde kadınların fikirlerinin şekillendirici olmasını sağlayacağız. Bu konuda kısa süre sonra bilgilendirme yapacağız.


Çalışma ilkelerimiz


Üç ana kriteri çalışmalar sırasında bizler ile olacak arkadaşlarımızın kabul etmesini bekliyoruz.


Bunlardan birincisi, dernek çalışmaları içinde yer alacak olan arkadaşlarımızın kendi kulüp şapkalarını çıkartarak içeriye girmeleri ve yalnızca genel sorunların çözümüne odaklanmaları. Elbette destek olabileceğimiz noktalarda yardımcı olacağız, ancak eğer bir konu geneli ilgilendirmiyorsa dernek öncelikleri arasında daha alt sıralarda yer alacak.


Dernek ile çalışacak tüm arkadaşlarımızdan elini taşın altına sokmalarını ve aktif olarak çalışma grupları içinde yer almalarını bekliyoruz. Daha açıkçası her üyemizin aktif olmasını bekliyoruz.


Son olarak da, sahada veya lig içindeki rekabetin, dernek içi iletişime yansımasını istemiyoruz. Ligdeki kulüpler arası problemlerin dernek dışında bırakılmasını rica ediyoruz.


Çalışma grupları ile yürüyeceğiz


Dernek kurucu yönetimindeki arkadaşlarımızın koordinasyonunda ve katkıda bulunmak isteyen herkesin katılımına açık şekilde farklı konulara eğilen, çözüm önerileri üreten ve uygulamada sadece TFF'ye bağlı kalmayan bir yapı öngördük. Kadın futbolu bizim hepimizin yoğun emek verdiğimiz bir alan. İlerlemesinde bizim de görevlerimiz, üzerimize düşenler var. TFF ile kesişen, ama onun dışında da varolan bir gündem oluşturmamız gerekiyor. Her şeyi TFF'den beklemek değil, çok şeyi kendimiz hallederek TFF'nin işini kolaylaştırmak, onların ise rahatlayarak çözülemeyen alanlarda fark yaratmaları beklentimiz. Tabi ki bu konuların da takipçisi olacağız.


Katılımı artırmak ve çeşitlendirmek, kadın futbolunun olumlu yönleri ile topluma yansımasını sağlamak için medya ve iletişim çalışmaları yapmak, fon üreterek kalitenin artmasını sağlayacak sponsorluk araştırmaları yapmak, lig operasyonunda TFF'ye destek olacak fikirler geliştirmek ve kulüp bakış açısını derli toplu biçimde aktarmak, altyapıda farklılık yaratabilecek uygulamaları belirlemek ve kulüp çalışanlarının özellikle çocuk koruma gibi kritik alanlarda eğitilmesini sağlamak, kadınların futbolun her alanında temsil düzeylerini artırıcı çalışmalar yapmak gibi konuları kapsayan bir faaliyet planı oluşturacağız.


Önümüzdeki dönemde


İlk olarak dernek kuruluşunun ardından yapılması gereken bazı temel işlemlerin tamamlanması gerekiyor. Danışma kurulumuzu kuracağız. Bunun yanında kulüp temsilcisi arkadaşlarımızın dernek çalışmalarına katılımını, gündemimizin belirlenme aşamasında sağlayacağız. Çalışma gruplarımız ve faaliyet planımız belirlenirken TFF ile de istişare halinde olmak ve resmi bakış açısını da bu alanlara yansıtabilmek amacındayız. Bu amaçla Sertan Kırağası ve Tolunay Kafkas nezdinde taleplerimiz oldu. İlerleyen dönemde yapıcı bir ortak çalışma ortamı yaratabileceğimizi umut ediyoruz.


Bitirirken de teşekkürler


Kuruluş aşamasında tecrübelerini hiç esirgemeden her ihtiyaç olduğunda orada olan Ali Akyüz'e, Yaşar Kalender'e, Metin Taylancı'ya, inanılmaz enerji ile katkı veren Mutlucan Zavotçu ve Suat Özcan'a, yavaşlamamıza izin vermeden hedefe yürümemizi sağlayan Süleyman Türk'e, bakış açısı ve pozitif enerjisi ile bizi doğru yönde tutan Nurcan Çelik'e, ve aramıza coşku getiren Mehmet Yalçınkaya'ya, bu yola çıkarkenki tüm yol arkadaşlarımıza teşekkürler.


Bunun yanında kuruluş aşamasında tecrübelerinden faydalandığımız 2. ve 3. Lig Kulüpler Birliği'nin başında bulunan Karagümrük Başkanı Cengiz Günaydın'a, Fatih'te bizleri konuk eden Fatih Kulüpler Birliği Başkanı Gökhan Ceyhan'a, kuruluş aşamasında tüm zorlukları aşmamızı sağlayan İstanbul ASKF genel sekreter yardımcısı Asım Özdemir'e ise özel olarak teşekkür etmeyi borç biliyorum.


Herkes iyi bir şeyler olsun istiyor. Enerji çok yüksek. Hep birlikte yürürsek yolumuz umduğumuzdan da kısa olacak.

Hiç yorum yok:

İfa'nın gençleri 8'de 8 yaptı

İstanbul U-17 A Ligi 12. Grup 8. hafta karşılaşmasında İfa Spor, deplasmanda Sultangazi Sultançiftliği’ni 2-0 yendi.