Cuma, Şubat 24, 2017

'Türk kulübüyüz Türklerden destek göremiyoruz'

Ümit Bayman, Almanya’da yaşayan soydaşlarımız tarafından kurulan TürkSpor Neckarsulm takımında antrenörlük yapıyor... Bu ekipte futbolcular yetiştiren tecrübeli teknik adamla Almanya amatör futbolunu ve iki ülkenin amatör futbolu arasındaki farkları konuştuk.


Ümit hocam, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Öncelikle bütün Yerelfutbol.com okuyucularına ve takipçilerine Merhabalar. Ben Ümit Bayman , 2 senedir Almanya’da ikamet etmekte olup, Heilbronn şehrinde TürkSpor Neckarsulm takımında u12 antrenörlüğü yapmaktayım. Doğma büyüme Mersin olup aslen Batmanlıyım ve evliyim.


Şu anda çalıştığınız kulüp hakkında bilgi alabilir miyiz? Hangi kategorilerde mücadele etmektesiniz?
TürkSpor Neckarsulm, 1969 tarihinde kurulmuş Heilbronn şehrinin en köklü kulüplerinden bitanesidir. Kulübümüz A takımımız başta olmak üzere, A2 ve A3 kategorilerinde mücadele etmekteyiz. Bu 3 takımımız ayrı ayrı seviyede ki liglerde oynamaktalar. A takımlarımızın 3 kategoride mücadele etme sebebi ise oyuncularımız sayı açısından fazla olmasıdır. Çoğu yetenekli oyuncumuzu yedek kulübesinde oturtmak yerine farklı liglerde futbol oynatmaya devam ediyoruz. Bu hem oyuncu hem de kulübümüz açısından çok avantajlı bir durum. Genç takımlarımızda ise; B gençler (u16), C gençler(u14),D gençler (u12) ,E gençler (u10), F gençler(u8) ve son olarak bambini olarak adlandırdığımız minikler (0-6 yaş grubu) kategorilerinde mücadele etmekteyiz. TürkSpor Neckarsulm genç takımlarından da belli olduğu gibi alt yapıya çok önem veren takımlardan biri olarak anılmaktadır.


 



A takımların üç ayrı seviyede oynamasını biraz açabilir misiniz? Türkiye’de malum alt alta BAL-SAL-1-2 var... Orada hiyerarşi de bu şekilde mi? Yani 3 takımınızın birbirine rakip olma şansı var mı?


A takımlarımızı şöyle açıklayayım ; 2 A takım 1 paf takım olarak da adlandırabilir. A1 takımımız Almanya 8. Liginde oynamakta. A2 takımımız ise 10.Lig’de. Eğer olur da ikinci takımımız birinci takımımızn bir alt liginde şampiyon olursa üst lige cıkma hakkı olmuyor. Hatırlarsanız 1461 Trabzonspor 1.Lig’de şampiyon olursak Süper Lig’e çıkamayacağız diye bir açıklama yapmışlardı. Sebebi ise Trabzonspor ile aynı şirkete bağlı olmaları. Almanyada’da kural aynı bu şekilde. Şampiyon olma durumunda üst lige çıkamayacagı için yerine 2. ve 3. olan takımlar üst lige çıkmaya hak kazanıyor.Yani 2 A takım aynı ligde oynayamaz. Ayrıca profesyonel lig için de şunu söylemek istiyorum: Bundesliga’da oynayan bi takımın ikinci takımı 3.Lig’e kadar cıkabiliyor.Kurallar gereği 2. Lig’e çıkamıyor.


Almanya’daki alt yapıda kategorilerini saydınız. Burada u13-u15-u17 mevcut mu yoksa çifter çifter mi gidiyor?
Aslında Almanya’da amatör liglerde ‘ U ‘ ibaresi kullanılmamaktadır. Alt yapıda takımlar A Jugend , B Jugend , C Jugend olarak anılmaktadır. Jugend kelimesi Gençler Anlamına Gelmektedir (A Gençler, B Gençler).


Kulübünüzde sadece Türk oyuncu mu var yoksa her milletten oyuncu var mı? Eğer değişik milletlerden oyuncu var ise, oyuncular ve aileleri arasında mantalite farkı var mı? Almanya’da bir antrenör olarak yaşadığınız sıkıntılar var mı?


Kulübümüzün her ne kadar kurucuları ve yöneticileri Türk olsa da bütün takımlarımızda yabancı oyunlarımız mevcut. Bunların içinde Alman, Hırvat, İranlı, Kosovalı, Afrikalı oyuncularımız var. Açıkçası söylemek gerekirse bazı noktalarda yabancı uyruklu oyuncularımızın ailelerinden daha çok destek alıyoruz. Tabii ki bu bizi sevindiriyor ve gururlandırıyor. Türk kökenli oyuncularımızın ailelerinden ise yeterince destek alamadığımızı üzülerek söylüyorum. Destekten kastım kesinlikle maddi değil bunu belirtmek isterim. Kulüp ismimizde sırf Türk yazdığı için çocuğunu takımımıza göndermeyen aileler var maalesef. Bunların içinde tabii ki Türk anne-babalar da var. Sizlere biraz genç takımlarımızın durumlarından bahsedeyim. Diyelim ki Türk kökenli bir oyuncuyu kendi takımımıza transfer etmek istiyoruz. Oyuncunun ailesiyle görüşüldüğünde bize şart sunuluyor. Bu şartların en başında çocuk evden arabayla alınacak antremana götürülecek ve antreman bitiminde geri eve bırakılacak. Bakın bunu hiçbir Alman kulubü yapmaz. Kimsenin çocuğunu evinden almaz evine bırakmaz. Biz bu şartı kabul ediyoruz ancak ufak bi rica karşılığında. Ricamız, lütfen çocuğunuzun maçlarına gelip destek verin, takip edin. Peki, o desteği görüyor muyuz sizce? Tabii ki hayır. Bir kaç kere oyuncuyu almadığımız zaman aile göndermemeye başlıyor ve çocuk takımdan ayrılıyor. Bir müddet sonra oyuncuyu Alman takımında görüyoruz, ancak gördüğümüz başka bir şey daha var! Aile çocuğunu antrenmanlara getirip götürüyor. Çünkü orası Alman takımı! Çocuğumu evden al eve bırak diyemez! Biz oyuncularımızı şehrin bütün noktalarından kişisel aracımızla evinden alıp evine bırakıyoruz ve bunlar tamamen gönüllü yapılan, hiçbir karşılığı olmayan şeyler. Biz her şeye rağmen her şekilde kabul ediyoruz üstümüze düşeni yapıyoruz. Çoğu çalıştırıcı gibi ‘’Aile çocuğunu düşünmüyor ben mi düşüneceğim! ‘’ dersek bu çocukların futbol geleceklerini ellerinden alıyor olabiliriz. Yapmıyoruz o yüzden, her şeye rağmen kaliteli ve aile ortamında futbol oynamaya ve oynatmaya devam ediyoruz. Aslında onlar bizim oyuncumuz değil, ailemizin birer üyeleri.


Türklerin tercih ettiği o Alman kulüpleri, profesyonel kulüp alt yapıları mı acaba?
Biz, eğer tercih edilen takım profesyonel takımın alt yapısıysa buna emin olun destek verir, gururlanırız. Almanya’da alt yapı takımlarında şampiyon olmaktan çok özellikle oyuncunun gelişimine dikkat edilmektedir ki , böylece oyuncu profesyonel bir takıma transferi gerçekleşsin. Ancak bahsettiğim konuda tercih edilen takımlar kimi zaman bi üst ligde oynayan , bazen aynı ligde olan hatta bazen alt ligimiz de oynayan takım bile oluyor.


 



 


Devletin, futbol federasyonunun katkıları ne düzeyde? Almanya’da amatör kulüplerin tesis durumu nedir? Her kulübün tesisi ve geliri var mı yoksa belli sahalar kulüpler arasında paylaşılıyor mu?


Almanya’da her kulübün kendi tesisi mevcut değil. Ancak genelde bir tesiste 2 ile 4 arası saha bulunuyor. Bu sahalar sorumlu belediye tarafından plan yapılarak paylaştırılıyor. Almanya’da devlet, kimin A takımı daha yüksek ligde ise ona daha çok hak tanıyor maalesef. Sahalardan gelir ise;
maçı olan takım o gün hava koşulları uygun ise, maç esnasında sattığı yiyecek, içecek ve sahaya giriş ücretlerinden elde ediliyor. Sahaya giriş ücreti belli bir lig seviyesinden sonra başlıyor.
Alman Futbol federasyonunun yeni bir kararını üzülerek belirteyim; Bu sene u12 ve Daha küçük yaşta ki takımlara hakem ve gözlemci göndermeme kararı alındı. Sebep ise yeterince hakem olmaması. Bu demek oluyor ki, hakemi ev sahibi takımdan görevli bir arkadaş yapacak.Maç bizim sahamızda ise hakem bizden biri , maç dışarıda ise hakem onlardan biri olacak. Lisans kontrolü, kırmızı kartlar , penaltılar … Gerisini siz düşünün. Federasyonun yeterince hakem elde edebilmesi için hiçbir teşviği bulunmamaktadır.


Almanya’da hafta içi amatör maç oynanıyor mu? Yahut A takım seviyesinde, Türkiye’de olduğu gibi bir yaş sınırlaması var mı?
Evet , çok sık olmasa da Almanya amatör liglerinde de hafta içi maç oynandığı oluyor.A takımla ilgili herhangi bir yaş sınırlarması mevcut değil şu anda.


A takım seviyesinde Almanya’da amatör ligler kaç basamak? En alttan giren bir kulüp her yıl şampiyon olsa kaç yılda ‘Alman 3. Ligi’ne çıkar?
Almanya’da amatör ligler 8 basamaktan oluşmaktadır.En alttan giren bi kulüp 8 kez şampiyon olursa 3. Lig’e ulaşma şansı olur.Ancak Almanya eyalet sistemiyle yönetildiği için bazı bölgelerde bu 7 de olabiliyor.



Türkiye amatörüyle Almanya amatörü arasında kıyas yaparsak arada nasıl farklar var sizce?
Türkiye amatörüyle Almanya amatörü arasında ki farktan ziraa size şöyle bişeyden bahsetmek istiyorum.Türkiyede amatör ligler bittiği zaman veya ligin ilk devresi bitmiş ise , ligin başlamasına yakın antremanlara tekrar başlanır. Yani oyuncular belli bi müddet dinlenirler. Almanya’da amatör liglerde ise lig bittiminde veya lig devre arasında sürekli futsal (Salon futbolu) turnuvaları düzenlenir.Oyuncular kesinlikle o arada boş durup kondisyonlarını kaybetmezler. Bu salon turnuvalarının oyuncuya ve kulübe çok büyük faydaları var. Ayrıca bu turnuvalara Bundesliga ekiplerinin aynı yaş grubu takımları da gelmekte. Amatör bir kulübün genç takımı olarak profesyonel bi takımın genç takımına karşı oynarsa oyuncularımız , otomatikmen daha özverili olup özgüveni tamamıyla artmış oluyor. Bu hem oyuncuya hem kulübe faydalı oluyor ama en büyük etkisi ise kendini karşı takıma beğendirip transfer olma bölümü... Birçok oyuncumuzu bu şekilde büyük takımlara gönderdik. Bakın Galatasaray ve Altınordu takımlarının genç takımları bile Almanya’da bu bölgeye gelerek salon turnuvalarına katıldılar. Türkiye’de de bu tür etkinlikler görmek bizi sevindirir vede ilerideki dönemlerde Türkiye’de bu tür büyük organizasyonlar olursa katılma ihtimalimiz de olur.Ayrıca şu an görüşmelerimiz devam ediyor. Bu senenin mayıs ayında inşallah Kayserispor altyapı hocalarımız buraya gelerek kendi takımımızdan ve çevre bölgelerden gelecek olan oyunculardan seçme yapacak. Seçilen oyuncular belli bir yaşa gelene kadar takip edilecek ve zamanı geldiğinde transfer edilecek. Tabi bu söylediğim genç takımlar için geçerli.Burdanda alt yapıya ne kadar önem verdiğimizi anlayabiliriz. Güzel şeyler bizi bekliyor diyebiliriz.


Söyleşi: Efkan Bucak


 

Hiç yorum yok:

Reha Rakıcı'dan Anadolu Üsküdar'a veda

Anadolu Üsküdar Spor Kulübü'nün başarılı Teknik Direktörü Reha Rakıcı, kulüple karşılıklı anlaşarak ayrıldı. Rakıcı'nın kulüpteki pe...