Cumartesi, Kasım 26, 2016

Yerel Futbol Sitesi'nde neler oluyor?

Sizler de merak ediyorsunuz tabii, 10 yıldır hayatımıza neşe, heyecan ve polemik getiren, bir dönem adsızların yorum savaşlarına sahne olan, kavga edenlerin barışıp sonunda günah keçisi ilan ettiği, önce haber yaptırıp sonra ‘Aga ayıp oldu silelim’ dediğiniz, Yerel Futbol’da neler olduğunu… Ben de hep bir açıklama bekledim ancak çocuk çocuğa karışıp yaşam mücadelesine iyice dalan yaşlı Efkan’dan böyle bir hamle görmeyince bu sitenin kurucularından biri olarak sazı elime almaya karar verdim.

Efkan’ı, bana Beylikdüzü diye satılan ancak tapusunu elime aldığımda aslında Esenyurt’un Mehterçeşme Mahallesi’nde olduğunu öğrendiğim rezidansımda konuk ettim son durum hakkında bilgi aldım. Bana ‘İşte her şeyi öğrendin aziz dostum Draco, artık top sende’ dedi (Çok da bilmediğim bir şey söylemedi aslında) , sonra tüm telkinlerime rağmen metrobüs yerine trafiğe takılma riskini alıp 429’a binip Yenibosna’ya doğru yollandı.
Öhm, neyse biz sadece gelelim. İşte sorularınız ve dilim döndüğünce acı gerçekler…

Bizim maça niye gelmiyorsunuz?
Çünkü gizli güçler bizi engelliyor. Esasen Türk amatör futbolunu karıştırmak üzere açılan Yerel Futbol’un kuruluşunda rol oynayan CIA, FBI, KFC, PTT, TGRT gibi uluslar arası kurumlar, zaman zaman Sıtarbaks’ta temasa geçtikleri ajanlarıyla ekibe “Şunun şunun maçına gitmeyin” direktifi veriyor. Biz de çok istememize rağmen sizin maçlarınıza gelemiyoruz. Sonuçta ortada dünyayı yöneten gizli güçler var, adam Amerika’yı takmıyor, onlara karşı gelemeyiz. 
Yoksa 600 kulüp varken Yerel Futbol’da sadece 10-15 muhabir olması, bunların hemen hemen hepsinin mesleği olduğu ve hayatlarını sürdürmek için çalışmaları, hafta sonlarının bile dolu olabildiği gibi şeyler ufak, çözülebilecek ayrıntılar. Yok yok, kesinlikle gizli güçler.

Canlı skorlarda neden her maç düzgün bir şekilde verilemiyor? 
Bu tamamıyla, size hafta sonu futbol heyecanını tam anlamıyla yaşatmak üzere kurgulanmış bir şey. Mesela takımınızın ilk 30 dakika 3-0 geride olduğunu bilseniz, o maça ilgi gösterir misiniz? Elbette hayır. Ama biz 90 dakika 0-0 yazdığımız o maçta, o anda sahada madara olan takımınızdan umudunuzu kesmemenizi sağlıyoruz.
Nedeni bu. Kesinlikle az personel, maçta bilgi alacak birini bulamamak, bulsak bile o kişinin maçtaki psikolojisine göre telefonu açmaması, bazen bilgisayara skor girecek adam bile bulunamaması gibi zavallıca mazeretler ileri süreceğimizi düşünmeyin. O heyecanı yaşayın istiyoruz. Bir de, varsa kalp ilacınızı kullanmadan Yerel Futbol canlı yayınlarını takip etmeyin!      

Bazen toplu sonuçları vermiyorsunuz?
Sadece 1 kez oldu, yalan söylemeyin! Gayet hızlı veriyoruz ayrıca. Yeter ki skorları girecek biri olsun. Bu arada hafta sonları ekibin insan üstü gayretinden bahsetmemek olmaz. Allah razı olsun sizlerden skor yardımı geliyor ancak esas mesele skor girecek biri olması. Bilgisayar başında biri olmazsa sahadaki editörlerden biri girmek durumunda kalıyor. Saha içinde, otobüste, çatıda, trafikte araç kullanırken hatta çok af edersiniz tuvalette skor giren oldu. Yeri geldi editörlerin eşleri bile skor girdi. 

Site özellikle mobilde çok geç açılıyor, neden?
Bazı konularda gerçekten çok talihsiz bir siteyiz. Teknik konular bunlardan biri. 10 yıldır şu sitenin yaşadığı talihsizlikleri başka bir yer yaşamamıştır. Şu an kullanılan tema, para vererek alındı, üzerinde çok uğraşıldı ancak son dönemde aşamadığımız bazı sorunlar çıkardı. Üzerinde çalışıyoruz diyeceğim ama Pazar gününün maçını Cuma veren site ne ara teknik sorunu çözecek… 

Bizim haber ne zaman yayına verilecek?
Yanıt vermesi zor bir soru. Şu sıralar sisteme haber girişi yapabilen 4-5 kişi var. Bunların ikisi muhasebeci ve ne hikmetse sürekli KDV ile uğraşmak durumundalar (Yahut bizi yiyorlar bilemiyoruz ancak beyanname vergi falan ağızdan çok afili çıktığından, bize dünyayı kurtarıyorlar gibi geliyor, elleşemiyoruz), bir tanesi depresyona girip çıkıyor, Efkan’ın mesaisi çok oluyor. Eğer haberiniz 3 gün içinde yayınlanırsa gidin bir piyango bileti alın. Yine de maç haberlerini 5 gün, açıklama haberlerini 7 iş günü içinde vermeye çalışıyoruz. Bununla beraber 15-20 gün sonra verdiklerimiz de oluyor. Rekor Efkan’da, 9 aylık haberi girdiğini gördük.
Şunu belirtmemiz gerek, geç kaldığımızda biz sizden daha fazla üzülüyoruz.     

Bizim maçtan daha fazla fotoğraf yok mu?
Var, albüm yaptık evde bakıyoruz.

Bizim maça Yerel Futbol’dan biri geldi ama halen haberimiz çıkmadı?
Evet buradan biz de o kişilere seslenmek istiyoruz. Hadi ismimiz kullanarak girdiniz, helal-i hoş olsun, ne amacınız varsa yaptınız. Bari maçlardan sevabına 1-2 kare foto da bize atın. Bir öğreniyoruz ki, 90 dakika haber alamadığımız maçta meğer muhabirimiz(!) varmış. 

Bu işten para kazanıyor musunuz?
Öyle bir halimiz var mı? Adam tuvalette skor giriyor diyorum. Ayrıca fark ettiyseniz maç haberlerindeki fotoğrafların yarısı da tost makinesiyle çekilmiş durumda. 
Ha, 1-2 reklam oluyor, onlar da sitenin masraflarına. Para artarsa beraber bir şeyler yiyoruz yahut Yerel Futbol ödül gecelerinde içemeyip yarım bıraktığınız o ne idüğü belirsiz meyve sularına harcıyoruz. 

Hep tanıdık kulüplere gidiyorsunuz, hiç bizim kulübe gelmiyorsunuz. Neden?
Düz bir mantıkla bakacak olursak; Gönüllü Yerel Futbol muhabiri diyelim ki Fatih’te oturuyor, gidebileceği tek statlar Namık Sevik, Mimarsinan, belki Merkezefendi. Bu işten kazancı yok, masraf yapıp mesela kalkıp Sarıyer’e gitmesini beklemek biraz insafsızlık olur. Ha, yine o adam kalkıp Sarıyer’e de gidiyor ancak bu her zaman olmuyor. Bu nedenle maalesef maç seçerken kriter, muhabirin evine veya işine yakın olması yahut karısının izin verip vermemesi… Eğer sizin bölgenizde de muhabirimiz yoksa gelemiyoruz.

Size fotoğraf atsak haberimizi yapar mısınız?
Tam olarak 10 yıldır anlatmaya çalıştığımız şey bu… Yeni evlenen damat tonuyla,sevinçle yanıt veriyoruz: EVET

Bizim kulüple bir sıkıntınız mı var?
Eğer varsa bile bunu sitedeki haber sayısı ile ölçmeniz imkansız. Zira, lanet olsun ki, Efkan sinir bozucu derecede demokrat bir lider ve ekibi bu konuda serbest bırakıyor. Bu nedenle mesela Efkan’ın çok ciddi sıkıntı yaşadığı bir kulübün haberleri geçen sezon epey girdi çünkü başka muhabirin onlarla arası çok iyi. Yerel Futbol’da kimse ekibe ‘Onlarla aram kötü, haberlerini girmeyin’ deme lüksüne sahip değil. Kurumsal olarak kimseye düşman veya küs değiliz. Ama muhabir size küsmüş ise bu onunla sizin aranızdaki mesele.

Hakkımızda haber yapmadan önce bizi de aramanız gerekmez mi? Siz ne biçim gazetecisiniz?
İşte bu sözler her seferinde bir yumruk gibi boğazımızda düğümleniyor. Bu gibi durumlarda genelde size ulaşamamış oluyoruz. Sinirlenmeyin, içinizden 10’a kadar sayıp bizi arayın, sizin de açıklamanızı yayınlayalım.

Bana takım bulur musunuz?
O toplara girmek istemiyoruz. Ama size de ‘teklifleri değerlendiriyor’ haberi yaparız. O tarz haberler için tanıdık olmaya gerek yok, kimseyi geri çevirmiyoruz. 

Yerel Futbol ödüllerini hep tanıdıklara mı veriyorsunuz?
Hayır ancak artık sanırım öyle olacak. Adam yerine koyup ödül verdiğimiz ancak gelmeye tenezzül etmeyenlerin sayısı, TL karşısındaki dolar değeri gibi yıldan yıla hızla arttığından artık galiba geceye gelmesi kesin olan eş-dosta vereceğiz.

Ben de Yerel Futbol muhabiri olabilir miyim?
Elbette. Yeter ki ilginiz, hevesiniz olsun, vaktiniz olsun  (Egonuz olmasın, hiç kaldıramayız). Maçlara gidip tribünden çektiğiniz fotoğrafları, yorumları bizimle paylaşın. Yayınlamaktan mutluluk duyarız. Belli bir zaman sonra ekibin kalanıyla tanışır kaynaşırsınız. Nice isimler böyle yetişti. Yeter ki biraz dil bilgisine sahip olun, editörlere de yazık. 

Size nasıl ulaşabilirim?
efkanspor@gmail.com veya yereleditor@gmail.com adreslerine mail atabilirsiniz. Ayrıca canlı skor zamanları yayınlanan telefon numaralarında da ulaşabilirsiniz.

Size baba diyebilir miyim?
0.o

YAZI: DRACO MALFOY

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Yerel Futbol İstanbulda Amatörün azda olsa yükselmesinin tek sebebidir kimse bilmezki bunlar hangi kaynakla bu işi yapıyor nasıl yapıyor duşardan insanlar sadece yorum yapıyor fakat biraz yakın olan insanlar biliyorki bütün gün iş yerinde çalışıp gecenin yarısında haneri giren vefalı insanlarla dolu içerisi her zaman doğru haber yapan elinden geldiğince hızlı davranan yerel futbola tekrar teşekkürlerimizi iletiyoruz siz sağolun arkanızdayız

selahattin yalçıntas dedi ki...

Kim yazdıysa eline koluna saglık , hiç sıkılmadan usanmadan 3 kere okudum.
gerçekleri bu kadar tatlı bir yazı ile anlatan arkadası tebrik ediyorum.
amatörü anlatan ama profesyonel çalısan yerel futbol ailesine şahsım ve kulübüm adına çok teşekkür ediyorum . iyiki varsınız güzel insanlar

İfa'nın gençleri 8'de 8 yaptı

İstanbul U-17 A Ligi 12. Grup 8. hafta karşılaşmasında İfa Spor, deplasmanda Sultangazi Sultançiftliği’ni 2-0 yendi.