Cuma, Eylül 16, 2016

Kadın Futbolu Üzerine Düşünceler -3


Malum bu aralar Kadın Futbolu'nun yüzün üzerindeki kulübünün, 2-3 bin sporcunun aklındaki en önemli soru Türkiye Kadınlar Futbol Ligi ne zaman başlayacağı. Henüz lig statüsü Eylül ayında yapılacak olan Yönetim Kurulu toplantısını beklediği için gerek lig detayları, gerekse takvimi hakkında kesin bir netlik sağlanmadı. Genel teamül uyarınca takımlar Ekim başlangıcını öngörerek çalışmalarını, kamplarını ve kondisyon yüklemelerini planlamaya çalışıyorlar.

Peki diğer Avrupa ligleri ne aşamada? Milli takımlar ve Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ettiğimiz bu ülkelerin, bugün itibarı ile UEFA sitesinde yer alan lig progamlarına baktığımızda 47 Avrupa Ligi'nden 23 lig, başka bir deyişle yüzde 49'u başlamış durumda. Bu ligler arasında Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda gibi ligler var. 16 lig ise zaten yaz aylarında oynanıyor. Bunlardan İsveç, Norveç, Rusya gibi 10 lig tamamlandı bile. Aralarında İngiltere'nin de bulunduğu altı lig ise son haftalarına giriyorlar.

Geçtiğimiz yıl Eylül Kasım zaman aralığında başlamış, ancak bu yıl için program netliğine sahip olmayan sekiz lig var. Toplam liglerin yüzde 17'si, yada altıda biri kadar. İşin ilginç yanı bu liglerin tamamının doğu Akdeniz havzasında olması. Bu sekiz ligin milli takımlarından hiçbiri UEFA sıralamasında ilk 30'a, FIFA sıralamasında ise ilk 50'ye girmeyi başaramamış. FIFA'daki sıraları ile bu ligler Hırvatistan (53), İsrail (56), Türkiye (58), Yunanistan (63), Arnavutluk (76), Karadağ (90), Malta (101), Kıbrıs Rum Kesimi (111).

Doğaldır ki erken başlayan ve programı netleşen ligler başarının tek anahtarı değil. Ancak geç başlayıp, henüz net programı olmayan liglerden de yukarıya tırmanabilen ülke olmamış. Takımların çalışmalarını daha erken planlayabilmelerinin oyun kalitesini yukarıya çekmesinde şaşırtıcı bir şey yok aslında. Son yıllarda gelişim içinde olan Kadın Futbolu'nun daha ivmelenmesi için gelecek sezonlarda bu alana dikkat etmekte fayda olacaktır.

Hiç yorum yok:

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Sonuçları

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynandı.