Perşembe, Temmuz 07, 2016

"Yenemezsen yenilme" saçmalığına artık son verin




Son yıllarda futbol literatürüne girmiş düşüncelerden birisi de "yenemezsen yenilme" düşüncesidir. 
Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 15 yıl önce Fatih Terim'in önemli bir maç öncesinde basın toplantısında sarf ettiği bu söz futbolumuzun içerisine öyle bir yerleşti ki neredeyse her maç sonu basın toplantılarında teknik direktörlerin ve futbolcuların dilinden düşmeyen bir söz oldu."Yenemezsen yenilmeyeceksin"
Ne demek "yenemezsen yenilme" rakibinden kork üzerine fazla gitme ne yap ne et bir puan al.Kazanma düşüncesini neredeyse düşünme. Puan almak için sahada ne yaparsan yap gerekirse oyunu çirkinleştir. O sahadan puan alarak çık.Futbolumuzu bitiren en saçma düşüncelerden birisi bu söz.
Spor Toto Süper Ligin son 15 sezonunu incelediğimizde "yenemezsen yenilme" taktiğiyle sahaya çıkmış takımların bir çoğu ligde kalmayı başaramamış ve düşmüş takımlar.Çünkü maça çıkarken bir puan hedeflemiş ve rakibinin üzerine gitmemiş takımlar, savunma yapmayı da başaramamış ve oynadıkları maçların neredeyse yüzde 70'ini ya tek farkla yada son dakikalarda yedikleri gollerle kaybetmişler. 
Şöyle bir örnek verelim Spor Toto Süper ligde bir takımın bu taktikle sahaya çıktığını ve 34 maçını da 1 puanla bitirdiğini düşünelim.Alacağı toplam puan 34.Bu puan ligde kalmaya yeter mi.Son 15 yıllık puan durumuna baktığımız da 34 puan toplayarak ligde kalmayı başarabilen takım sayısı sadece 5 
O zaman neden "yenemezsen yenilme" anlayışı.

Bir teknik direktör düşünün maç öncesi soyunma odasında oyuncularına "yenemezsiniz yenilmeyin" diyor.O futbolcuların kafasında kazanma düşüncesi olabilir mi? Kazanmak için neredeyse hiç bir şey yapmayacak futbolcu hedef olarak kendisine kaybetmemeyi koyar ve muhakkak bir hata yapar ve bu da takımın kaybetmesine sebep olur. 
O zaman neden bu korkaklık. Şöyle düşünelim.34 maçın tamamında cesur bir futbol oynuyoruz.Bu 34 maçın on tanesini kazanıyoruz.on tanesini berabere kalıyoruz ve on dört tanesini kaybediyoruz.Alacağımız puan 40
Son 15 yılda 40 puan alıp ligden düşmüş neredeyse hiç bir takım yok. Bu sayı sadece ve sadece bir.Neresinden bakarsak bakalım cesur oynayıp istediğini alamamış çok fazla takım hatırlamayız.Ama cesur oynayıp'ta rakip ne kadar güçlü olursa olsun başarılı olmuş çok takım hatırlarız.
Örneğin Euro 2016 turnuvasında İzlanda takımı güçlü İngiltere takımı karşısında cesur bir futbolla tur atlamayı başardı.Yine aynı turnuva da Galler takımı güçlü Belçika karşısında dişe diş bir futbol oynayarak 3-1 kazanmış ve yarı finale çıkmayı başarmıştı.Süper ligimizde de Osmanlıspor, Galatasaray karşısında oynadığı maçlarda açık ve cesur futbol oynayarak 2 maçta 6 puan almayı başarmıştı.Yine Beşiktaş oynadığı cesur futbolla en yakın rakibine açık puanla fark atarak şampiyon olmayı başardı.Bu örnekleri daha da arttırabiliriz. 
Son söz olarak futbolumuzdan bu"yenemezsen yenilme"saçmalığının bir an önce kalkmasını ve takımlarımızın daha cesur oynayarak kazanmayı düşünmelerini öneriyorum.
Kazanma anlayışının futbolumuza yerleşmesiyle hem keyifli futbolun hem de başarıların ardı ardına geleceğine inanıyorum.Tüm takımlara ve antrenörlere de kafalarındaki düşüncenin bu olması gerektiğini hatırlatıyorum.Saygılarımla.
YAZAN:ÜMİT YILMAZ

Hiç yorum yok:

İstanbul 2. Amatör Lig 24 Nisan 2024 Çarşamba Programı

İstanbul 2. Amatör Lig'de heyecan devam ediyor...