Pazartesi, Haziran 06, 2016

U-16 Türkiye Şampiyonası İstanbul grubu analizi ve öneriler

U-16 Türkiye Şampiyonası 1.kademe müsabakaları hafta sonu oynanan finallerle tamamlandı. 2.kademeye yükselen 20 takım belirlendi.
İstanbul grubunda oynanan Çubukluspor-Selimiyespor,Selimiyespor-Küçükköyspor ve Bağlarbaşıspor-Çubukluspor maçlarını izleme fırsatı buldum. Futbol kalitesi olarak beklentilerimin altında kalan maçlar oynandı.Sadece son oynanan Bağlarbaşıspor –Çubukluspor mücadelesinde kalite ortalamanın biraz üzerindeydi. Grupta oyun kalitesinin düşük olmasının çeşitli nedenleri var.

1-Öncelikle maçların öğle sıcağında oynatılmasının kaliteyi oldukça düşürdüğüne inanıyorum.Özellikle ilk gün oynanan maçlarda saat 14.30 ve 16:30’da hava sıcaklığının 32 derece ve neminde yüksek olmasından dolayı oyuncular oyunun durduğu anlarda su içmek için saha kenarına koştular. Oyuncular sıcağın etkisiyle yoğun sıvı kaybı yaşadılar. Bu da maçların temposunu ve kalitesini düşürdü.Maçlar 18:00 ve 20.00 saatlerinde oynatılabilirdi diye düşünüyorum.Önümüzdeki yıl uygulamanın bu şekilde olması gerektiğine inanıyorum.

2-Maçların 3 gün arka arkaya oynatılması oyuncuları çok yordu.Özellikle ilk gün sıcak havada varlarını yoklarını sahaya koyan oyuncular 2. ve 3. gün maçlarında çok yorgun olarak sahaya çıktılar ve bu da takımların  oyun kalitesini düşürdü. Federasyondan ricam önümüzdeki sezon maçları en az 2 gün arayla oynatırlarsa hem takımlar daha az yorulur hem de oyun kalitesi artar.

3-Maçların arka arkaya oynatılmasıyla takımlarda bir çok oyuncu yorgunluk nedeniyle sakatlık sorunu yaşadı. Takımlar bazı maçlara ideal kadrolarıyla çıkamadılar.Bu da kaliteyi düşüren bir başka faktör oldu.

4-U-16 ligi aylarca önce bittiği için takımların antrenman tempoları düştü. Ligin bitmesiyle oynatılsaydı takımlar bu kadar zorlanmaz oyun kalitesi çok daha yüksek olabilirdi.

U-16 Türkiye Şampiyonasındaki diğer illerdeki takımları da değerlendirmeye katacak olursak amatör takımlar bütçelerini aşan harcamalar yaptılar. Bu harcamaları takımların karşılaması gerçekten zor. Özellikle seyahat ve konaklama bedelleri takımları oldukça zorladı. İllerdeki Federasyonlara ricam en azından 2. kademeye çıkan takımlara bir ödenek verin. Bu takımların gidecekleri illerdeki öğretmen evleri yada kamu misafirhanelerinde kalması için elinizden gelen yardımı yapın. Bu sayede takımların en azından konaklama ücretleri düşecek takımlar maddi olarak zorlanmayacaklardır. Bu  takımların karşılaşabileceği sorunları çözmeleri için onlara yardımcı olun. 2.kademe maçlarını 2 günde bir oynatın.

Eğer yukarıda sıraladığımız önerilerimiz değerlendirilmezse bu turnuvanın Türk futboluna bir kazanç getireceğini düşünmüyorum.Eğer amaç  oyuncu kazanmak ve kaliteli oyun oynanmasını sağlamaksa lütfen önerilerimizi dikkate alın.
Son olarak 3 gün arka arkaya canla başla mücadele eden takımlarımızı ve  oyuncularımızı kutluyorum.2.kademede mücadele edecek tüm kulüplerimize başarılar diliyorum.
DEĞERLENDİRME –FOTOĞRAF:ÜMİT YILMAZ

                                  Şampiyon Bağlarbaşıspor takımı
                                            2.Çubukluspor takımı
                                      3.Selimiyespor takımı
                                     4.Küçükköyspor takımı


Hiç yorum yok:

Feriköy Kullar'dan üzgün döndü

Bölgesel Amatör Lig 2. Grup'ta Feriköyspor kendisi adına son derece kritik maçta deplasmanda Kullar 1975 Spor'a 1-0 mağlup oldu.