Çarşamba, Mayıs 25, 2016

"En başarılı altyapı" olgusu ve U13 ligi


Şu sezon sonu değerlendirmeleri içinde ve facebook üzerinde haşmetli bir yer tutan, "İstanbul'un en başarılı altyapısı" çözümlemelerine kafa yordum biraz bugün.

Analiz zor iş. Altyapı dediğinizde de yüzlerce takımın bir çok kategorideki müsabakalarını değerlendirme zorluğu var. Bu istatistik işi öyle bir sanat ki herkes aynı yere bakıp, çok farklı sonuçlar üretebilir. Her kategoride şampiyon olan mı başarılıdır, yalnızca bir iki kategoride Türkiye Şampiyonası derecesi yapan mı? Birinci ve ikinci arasındaki fark ne olmalıdır puanlamada? Ya şampiyonaya giden takım ne kadar ekstra puan almalıdır? Tek bir alandaki tek bir kararın sonuçları ciddi oranda etkilediği bu analizler, yapanın bakış açısından başkaca bir şey sağlamıyor. Ancak güzel sohbet vesilesi oluyor.

Yurtdışında da bu çok farklı değil. Tek önemli fark istatistik ile kafayı bozanların kullandıkları detayı galip gelinen maçta rakip takımın gücü, formu gibi konulara dek uzatmaları. Bizde bu bilgiyi bir kenarda tutan meraklılar olmadığına göre elimizdeki bilgiler ile yetinmek durumundayız analizlerimizde.

Bu uzun girişten sonra bir U13 ligi analizi yapalım deneme amaçlı olarak. Belki daha sonra üst yaş gruplarına da uygulayarak bir altyapı resmi çekebiliriz İstanbulumuzda.

U13 liginin resmi

Bu analizde yalnızca İstanbul U13 liginde oynanan maçlar, sadece TFF İstanbul İl Temsilciliği sitesinde yayınlanan sonuçlar baz alınmıştır. Hiçbir şekilde "en iyi" tanımlama amaçlı değil, ancak bazı istatistik kategorilerde öne çıkan takımları ve U13 liginin resmini çekmeyi amaçlamaktadır. Son üç gruptaki profesyonel takımlar analize dahil edilmemiştir.

Çeliktepe en iyi puan/averaja sahip

U13 ligine 2015-16 sezonunda 340 takım katılmıştır. 22 takım maç oynamadan çekilmiştir.Yedi takım, Çeliktepe, Güngören, Çağrım Marmara, Bağlarbaşı, Başakşehir, Libade ve Pendik Esenyalı tüm maçlarını kazanmayı başarmıştır. Yedili ve sekizli gruplarda mücadele edildiği için maç başına kazanılan puan ve maç başına averaj üzerinden yapılan değerlendirmede ilk yirmi takım şu şekilde oluşmaktadır.



Sitedeki genel puan durumunda ikinci sırada gözüken Halkalı Taştepe'nin ikili averajda rakibini geçerek birinci olduğunu vurgulamak gerek. Yine ikinci gözüken Altınova da baraj maçı sonunda gruptan çıkan takım oldu. Birinciler arasında en az puan toplayanlar ise maç başına 2.36 puan kazanarak 72.sırada yer alan Kaynarca ile 2.33 puan toplayarak 73.sırada yer alan Pendik Doğan.

Yüz golü geçen takım Çeliktepe


Çeliktepe maç başına atılan gol sayısında da birinci sırada. Altınova, Dudullu ve Haznedar gruplarını kazanamasalar da golcü takımlar olarak öne çıkıyorlar. Pendik Doğan maç başına 2.33 gol ile en az gol kaydeden birinci.Tam 160 takım daha iyi bir gol performansı göstermiş Pendik ekibinden. Birinciler arasında bir üst sırada ise Zara Ekinli var. Maç başına 2.71 ile 126. sırada yer alıyor. Maç başına bir golden daha az kaydeden 37 takım, iki maçta bir golden daha az kaydeden 19 takım var. Üçüncü hafta çekilen Nurtepe bir gol kaydederek en az gol atan takım oldu. Sekizinci haftada çekilen Langa ise gol kaydına muvaffak olamadı.

Geçilmesi zor savunmalar


Defansı sağlam takımlar da tablodaki şekilde sıralandı. Grubunu ikinci sırada bitiren Çubuklu kalesinde maç başına gördüğü 0.21 gol ile dördüncü, Dudullu ve Taksim 0,36 gol ile onbirinci sırada yer buldular. Birinciler arasında en çok gole izin veren 128.sıradaki Yıldız Kanaryalar oldu. Kanaryalar maç başına 1.43 gol ile oynadılar. Yirmibir kulüp maç başına beşten daha faza gole izin verdi. Erenköy Acar, Filizspor ve Yamanspor ortalama 11.79, 9.43 ve 8.86 ile savunma açısından en zorlu sezonu yaşayan takımlar oldular.

Grubunda en iyi averaj yakalayanlar


Çeliktepe her maçını ortalama yedi gol ile kazanarak önemli bir fark gösterdi. İkincilerden Dudullu da maç başına 5.79 gol ile ilk on sırada yer buldu. Birinciler arasında en az farklı kazanan takım ise maç başına 1.93 fark ile 99.sırada yer bulan Yıldız Kanaryalar. 1907 A.Çobançeşme ve Beştelsiz attığı kadar gol yedi ve sıfır averaj ile bitirdi. 176 takım pozitif averaj yaparken 162 takım ise attığından fazla gol yedi.

Kocaman bir excel tablosundan benim okuduğum bunlar. Siz karar verin U13'te kimlerin başarılı olduğuna. 

4 yorum:

Gokhan Kaya dedi ki...

Altınova gruptan çıktı☺️

Adsız dedi ki...

hm web sitesi azizliği. ikili averaj yerine toplam averaj gösteriyor. düzeltelim bugün. uyarı için teşekkürler. halkalı da aynı durumda sanırım.

Jaja coelho dedi ki...

Damlasporu kimse yenemez damlayla oynayacak takimlara simdiden gecmis olsun gelecek sezona hazirlansinlar.

Jaja coelho dedi ki...

Evet dedigim giibi Damlaspr ilk macini kazandi ancak Ozalibeykouspor kalecisini profesyonel tgakimlar takibe almalilar MaşAllah

BAL 1. Grup 19 Nisan Cuma Sonuçları

BAL 1. Grup'ta 27. hafta karşılaşmaları 18 Nisan Cuma günü oynandı.