Cuma, Ekim 25, 2013

Kadınlar 2.Lig’de sezon öncesi değerlendirmesi – 7.Grup

Yerel Futbol olarak, sezon öncesinde Kadınlar 2.Lig gruplarını değerlendirdiğimiz yazı dizimize 7.Grup ile devam ediyoruz.


Doğu grubunun tipik özelliği olan Hakkari Erzurum çekişmesi bu grubun ana teması olacak. Bu yıl ilk iki dışındakilerin külliyen üçüncü lige düşülecek olması nedeni ile performansını bir üst düzeye çıkartmak isteyen Siirt Hasbey, Taşlıçay Kamu gibi takımların ne derece bu ikiliyi zorlayacağını hep birlikte izleyeceğiz. Vurgulanması gereken bir konu, Türkiye'nin en doğusundaki bu grupta, her takım Konak Belediyespor'un Şampiyonlar Ligi maçlarının yayınlanmamasının takımları üzerinde yarattığı olumsuz etkiden bahsetti. Uzakta olmak bir derece de, kadın futbolunun bu derece önemli bir başarısının dahi yer bulamaması, buralarda sahipsizlik hissi yaratmış. Umarız TRT Avusturya karşısındaki maçlarda bunu telafi etmenin bir yolunu bulur.


Hakkarigücü benim ilk göz ağrılarımdandır kadın futbolunda. Ne denli zor şartlarda, ne kadar zorluklarla mücadele ettiklerini yakından biliyorum. İki yıldır son maçta kaçırıyorlar 1.Lig'e çıkmayı. Hatta bu yıl çekilen takımlar ile oldukça ümitlenmişlerdi de. Yine de her yıl yine geliyorlar doğudan. Takımın teknik patronu Tahir Temel takımdan giden oyuncuları altyapıdan gelenler ile dengelediklerini ve güçlerinden bir şey kaybetmediklerini söylüyor. "Bu sene her zamanki gibi gruptan çıkmak istiyoruz. Bunu yapacak gücümüz var" diyen Temel, maddiyatta sıkıntılar devam etmesine rağmen takımın oturmuş iskeleti ve başarı için motive olmuş oyuncularının en önemli avantajları olduğunu vurguluyor. "Hakkari'ye herkesi bekliyoruz." diyor Temel, "Hakkari uzaktan görüldüğü gibi değildir, çok güzeldir."


Erzurum Albayraklar tamamen başkan Fahrettin Albayrak'ın turizm firmasının bünyesinde finanse edilerek lige giriyor. Geçen sezon 8.Grubu Hakkarigücü ile birlikte 27 puan ile bitirmiş, 2.Kademe karşılaşmasında Ovacık Gençlik'e yenilerek elenmişlerdi. Albayrak grubu lider tamamlamak istediklerini vurguluyor. "Tabi ki birinci lige çıkmak istiyoruz ama transfer pek yapamadığımızdan çok zor." diye hedeflerini açıklayan Albayrak,  "Sporcu bulma noktasında bazı sıkıntılarımız var. Ekonomik boyutta da sıkıntı var. Erzurum'da kurumlar nezdinde fazla destek de görmüyoruz. Buna karşın mümkün mertebe üst seviyede mücadele etmeyi hedefliyoruz." diyor. Albayrak geçen yılki başarılı kadroyu bozmadan devam ettiklerini vurgularken yeni takımların kapalı kutu olduğunun altını çizdi.


Doğunun en medyatik takımı Yıldırım Demirören'in desteği ile yaz aylarında bir İstanbul kampı yapmıştı. Geçen yıl Siirt Aile ve Sosyal Politikalar Gençlik ve Spor ismi ile mücadele etmişlerdi. Bu sene tezahürat daha kolay. İsimleri Siirt Hasbey oldu. Teknik direktör Zeki Eren takımın bu yıl daha canlı ve Batman'dan gelen üç yeni oyuncu ile daha güçlü olduğunu söylüyor. Yedi takımın düşeceği ligde, kalabilmek için çok yoğun bir antreman temposu ile ilk ikiye hazırlandıklarını vurgulayan Eren "Diğer takımlara bakınca en az onlar kadar hazır olduğumuzu görüyoruz." diyor.


Muş'un ikinci takımı Muş Yağmurspor geçen yıl Muş Lalespor'u çalıştıran Haldun Bayraktar tarafından kurulmuş. Muş'ta ikinci takımın daha fazla kızın spor yapmasını sağladığını, bölgede 15-16 yaşına gelen kızılarımızın hayata üniversitede devam etmesini sağlamayı amaçladıklarını söylüyor. Genellikle yeni oyuncular bulduklarını, Kartalspor'dan da birkaç oyuncunun Yağmurspor'u tercih ettiğini söyleyen Bayraktar, 22 sporcu olduğunu belirtiyor. Muşspor profesyonel takımını çalıştırırken fair play ödülü alan Bayraktar gerek hakemleri, gerekse rakipleri en iyi şekilde ağırlayıp hiç kırmızı kartsız ligi bitirerek ikinci fair play ödülünü alacaklarına inanıyor. "Çocuklarımız genç ama güzellikler sunacağız futbol adına."


Ağrı'nın doğusunda bir ilçe olan Taşlıcay'ın Taşlıçay Kamu takımı geçen yıl 8.Grubu altı puan ile beşinci bitirmişti. Takımın yöneticisi Özdemir Doğan "Takımda oldukça değişiklik var. Ağrı'dan gelen üniversiteli sporcular ile geçen seneye göre kadromuz hayli değişti. Erzurum'dan Meral Şaka, Hakkari'den Gurbet Sağlam geldi." diyor ve sezon için amaçlarını "Bu sene ikinci ligi hedefliyoruz. İlerisi için henüz erken ama en azından playoff." olarak açıklıyor.


Doğubayazıt'a kadın futbolunu getiren ekip Bayazıtspor oldu. 17o sporcunun yer aldığı atletizm takımındaki kızları farklı sporlara yöneltme arayışındaki Rıza Sorak kadın futboluna girmeye karar vermiş. Geçen yıl altyapı şampiyonalarında mücadele etmeleri de bir ilgi uyandırmış. Tüm sporcular Doğubayazıt'tan. Sorak "Bu sene inşallah çocukların kendilerine güvenlerini oluşturacağız. Ligde kalmayı hedefliyoruz. Rakiplerimizin bize göre 4-5 yıl avantajı var. Biz de ileriye dönük planlıyoruz. Sporcularımız atlet kökenli olduğu için bu 90 dakika koşabiliyorlar. Teknik açığı kapattıkça yavaş yavaş Doğubayazıt'ın gücü ortaya çıkar.  Altyapımız bizim için  avantaj." diyor.


Geçen sezon 7.Grubu son sırada kapatan Nusaybin Gençlik Kızıltepe'den üç, İdil'den bir sporcu ile güçlendirmiş takımı. Takımın teknik direktörü Halil Demirtaş "Takım geçen seneye göre daha güçlü, kadro daha zengin. Hedef geçen yıla oranla biraz daha üst sıraları zorlamak. İlk iki için bütün şartlarımzıı zorlayacağız." diyor. Hakkari ve Erzurum'un 6-7 yıl daha erken başladıkları için avantajlı olduklarını söyleyen Demirtaş, kadın futbolunda ne kadar sık idman yaparsan o kadar ileri gidildiğini vurguluyor. En uzun süre birlikte idman yapan takımların daha öne çıkacağunun altını çizen tecrübeli hoca takımının okul nedeni ile birlikte idman yapma sıkıntısı olduğunu ve bu açığı kapatmak için tüm bayram tatilinde çalıştıklarını belirtiyor.


Belediye Vanspor'un yeni yönetim kurulu seçilince, bir de kadın futbol takımı kurulmuş. İl merkezi olarak çok büyük potansiyele sahip olan Van'da, spor lisesi kökenli olacak bu takımı şu an için Vanspor altyapı antrenörleri çalıştırıyor. Takımın sorumlusu Asım Bey şu anda yetenekli oyuncuları topladıklarını ve bu yıl için hedefin yalnızca altyapıyı oturtmak olduğunu söylüyor.


Grupta tek ulaşamadığım takım geçen yılın Muş Lalespor'u oldu. Takım bu yıl Muş Kartalspor ismi ile lige devam edecek. TFF sitesinden gördüğüm kadarı ile Hakkari'den Bahar Turan geri dönmüş. Siirt'ten Berivan Kansu ve Leyla Dündar, Diyarbakır'dan Pelda Bayrak, Songül Daşçi ve Safiye Uçak gelmiş. Takım geçen sene 12 puan ile 8.Grup'ta üçüncü olmuştu. 


Erdem G

Hiç yorum yok:

İzzettinspor'da Ferudun Şallı dönemi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden İzzettinspor'da teknik direktörlük görevine Ferudun Şallı getirildi.