Salı, Eylül 17, 2013

Nicelik sağlandı, sırada nitelik var

Kadın Futbolu'na ilgi göstermeye başlayalı yaklaşık bir yıl olmuş. İyi kötü, bir yılda birhayli şey öğrendim bu alanda. Çok iyi insanlar tanıdım. Naçizane gözlemlerimi kısaca sizler için toparladım.


UEFA ziyaretinin düşündürdükleri


Kadın Futbol Gelişimi Müdürü Emily Shaw geçenlerde İstanbul ziyaretini tamamladı. Ziyaret sırasında Shaw ile oldukça kapsamlı sohbet etme şansı buldum. Gördüm ki UEFA açısından, Türkiye'de büyük resme bakıldığında sayısal büyüme etkileyici. Öncelikle sayısal yapılanmaya odaklanarak lisanslı oyuncu, kulüp ve futbola erişebilen kız çocuklarının sayısının arttırılmasında yadsınamayacak bir bir başarı var.  Elbette, sayısal artış ivme kazanmak için önemli bir aşamaydı. Ardından ise, bu sayısal artışın kendi içinde nitelik olarak geliştirilmesi ve daha kaliteli programların öne çıkmasının sağlanması gerekiyor.


Altyapı Şampiyonaları'nda yine yeni sezona sarktık


Burada Kadın Futbolu'nun temel bir açmazı var. Zaten gençler kategorisinde oynayan kızlar ligde de oynuyorlar. Takımların büyük çoğunluğunun hem lig hem de altyapı turnuvasını aynı anda oynayacak teknik kadrosu yok. Sporcular da öğrenci oldukları için, hafta içi maçları tercih edilen bir çözüm olmuyor. Bu faktörler gözönüne alındığında şampiyonaların lig sonunda oynanması mantıklı gözüküyor. Maçların iyi bir planlama ile Mayıs ayında oynanıp, Haziran ortaları gelmeden bitirilmesi mümkün. Ama ...


Kurulların temposu yetersiz


Sıklıkla çok uzun süren Disiplin Kurulu kararları görüyorum. Önce Diyarbakır Belediye ile Hakkarigücü'nün birinci tur karşılaşmasındaki kural hatası nedeni ile playoff'a iki ay ara verilmiş, sonunda Diyarbakır Belediye'nin itiraz başvurusunu zamanında yapmadığı ortaya çıkmıştı. Karşılaşmanın hakemi ise geçtiğimiz günlerde, yaklaşık altı ay sonra ancak ceza aldı. Aynı şekilde Gençler grup elemelerindeki Kayseri Gençlerbirliği- Maraşgücü karşılaşmasının kararı da yaklaşık iki buçuk aydır çıkartılamadı. Herkes ikinci etap için bu kararı bekliyor. İşin garibi olaya karışan oyuncular ceza aldılar bile. Bu karar mekanizmasındaki atalet çözülmeden ligde veya şampiyonalarda herhangi bir programlamaya uymak mümkün değil. 


Bir de milli takımlar konusu var


Ligimizin genç bir lig olmasından dolayı A-milli, U-19 ve hatta U-17 milli takımlarında lig oyuncularımız forma giyiyorlar. Bu takımların maçları, turnuvaları, kampları derken ligler ve şampiyona takvimleri iyice sıkışıyor. Aslında Kadın Milli takımları için bir karar verilmesi gerekiyor. Elit oyuncu toplulukları olarak oluşturulan milli takımların programları nedeni ile lig ve şampiyonalarda süreklilik sağlanamıyor. Bu yaklaşım elit kadronun iyi şartlarda ve birarada geliştirilmesine fırsat verse de milli oyuncu havuzunu geliştirmekte yetersiz kalan bir model. Halbuki en büyük desteği federasyonun yeni kurmaya başladığı 1999-2000'li kızlar milli kadrosu hakediyor. Bu jenerasyonun en iyi şartlarda yetişmesi, çok ve kaliteli lig maçı oynayabilmesi, gelişebilmesi için gerekirse üst milli takımların geri plana alınıp altyapı turnuvaları ve liglerde bu nesile doğru maçlar oynatmak daha faydalı olacaktır görüşündeyim. Bu süreçte milli takımlarda (en azında aday kadrolarda) yöresel temsilin artırılması ile geniş havuzda heyecan yaratılması da değerlendirilmeli. Anadolu'dan bu yönde ciddi miktarda talepler mevcut. 


1.Lig rekabetçi hale getirilmeli


Şu anki oyuncu havuzuna göre 1.Lig üst düzey altı takım kaldırabilir gibi gözüküyor. Son zamanda dillendirilen bir "az takımlı ve dört devreli lig" konusu ilginç. Birbiri ile üst düzey maç oynayan az sayıda takım hem lig kalitesine hem de heyecana ciddi katkı yapacaktır. Tek bir 2.Lig ve altında bölgesel ligler yapılanması da, güç dengesizliğini engelleyerek oyuncu gelişimini hızlandıracaktır. Federasyonun bölgesel lig konusunu değerlendirdiğini biliyorum. Böylece yeni takımların dalgalanma yaratarak lige dalmaları ve beklenmedik çekilmeler de engellenebilir.


Teşvikler düzenlenmeli


Türkiye'yi Şampiyonlar Ligi'nde temsil eden, üst düzey ligde mücadele eden takımların  bu düzeye uygun bir teşvik almaları akla yatkın. Diğer takımlarda ise teşvik belli program kriterlerine göre yapılırsa, katılımdan ziyade başarılı programlar ödüllendirilmiş olur. Bugün Zonguldak'ta, Denizli'de, Antalya'da, Kocaeli'nde, Maraş'ta ve bunlar gibi pek çok ilde ciddi Kadın Futbolu programı uygulayan kulüpler, altyapıda futbolcu fabrikası gibi çalışanlar var. Bunun yanında dost sohbetlerinde faaliyetleri anlatılanlar da mevcut. Değişken teşvik uygulandığında kaliteli programlar diğerlerinden ayrışarak daha da hızlanacaktır.


Güven oluşturulmalı


Anadolu'da dillendirilen önemli bir ihtiyaç da liglerdeki esasların uygulanmasında daha fazla şeffaflık. Örneğin altyapı şampiyonlarına kendi olanaklarını zorlayarak katılan takımların, zorunlu olduğu halde katılmayan takımlara uygulanan yaptırımları görmeleri, Federasyon ile güven tahsis edilmesi için çok önemli. Katılım dilekçesi veren, ancak katılmayan Lüleburgaz 39, Mersin Gençlerbirliği gibi takımlar disiplin kuruluna gönderilirken hiç dilekçe vermeyen ve katılmayan kulüpler hakkında nasıl bir uygulama yapılacağı açıklanmadı. Konunun Federasyon takibinde olduğunu biliyorum. Bir an önce duyurulması güven tazelemeye faydalı olacaktır.


Önemli bir fırsat var


Nicelikten niteliğe dönüş zorlu bir süreç. Geçmemiz gereken bir süreçten geçiyoruz ama tüm paydaşlara gidilen yönün doğru olduğunu anlatabilmek gerek. Şu anda Hakan Tudun başkanlığında yeni bir yönetim oluşturan Kadın Kulüpler Birliği'nin bütün kulüpleri kapsamaya çalışması hayati önemde. Birlik, geçmişte, başvurduğu halde cevap bile alamayan ya da kongreye davet gelmediği için kendini dışarıda hisseden, küsen kulüpleri de içine almak için özel bir gayret sarfetmeli. Bir de Federasyon'un sezon öncesi yapmayı düşündüğü toplantıyı bir an önce yapması ve nitelik oluşturma konusunda kulüpleri dinlemesi kritik  bir adım olacak.


Bütün bunlar önümüzdeki dönemlerde tartışılıp, doğruları saptanıp, belli bir zaman planı dahilinde uygulamaya konulabilecek konular. Federasyon'un bu tür konuları tartışmaya açık olduğunu da görüyorum. Kısa vadede ise herkesin Federasyon'dan tek bir acil beklentisi var : 2013-14 lig takviminin açıklanması.


Erdem G

Hiç yorum yok:

SAL Klasman 3. hafta maç programı

İstanbul Süper Amatör Lig Klasman Grubu'nda 3. hafta maç programı ektedir...