Çarşamba, Temmuz 24, 2013

Sporcu ve Hakem Sağlık Güvencesi Yürürlükte!

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile yaptığı protokol ile sosyal güvencesi bulunmayan sporcu ve hakemleri sağlık güvencesi altına aldı.


Türkiye’de sayıları 2 milyonu aşan amatör sporcu ve hakemlerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma imkânı getiren protokol, yürürlüğe girdi.


Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü arasında 10 Nisan 2013 tarihinde yapılan protokol ile amatör sporcuların sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanmasının önü açılmıştı. Uzun yıllardır amatör sporcuların kanayan yarası haline gelen sağlık güvencesi sorunu ortadan kaldırılarak önemli bir projeye imza atılmıştı.


Hakemlere de kapsama alındı


Bakanlık, daha önce sadece amatör sporcuları kapsayan ilk protokolü genişleterek hakemleri de bu yürürlüğün içerisine aldı. Bu doğrultuda yürürlükten kaldırılan eski protokolün yerine 3 Mayıs 2013 tarihinde yapılan, “Sosyal Güvenlik Kurumunun Sağlık Yardımından Faydalanamayan Amatör Sporcuların ve Hakemlerin Sağlık Giderlerinin Teminine İlişkin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı Arasında İmzalanan Protokol ve Bu Protokole Ek Protokolün Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar” yürürlüğe girdi.


Sağlık güvencesi bulunmayan hakemlerin de sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabileceği protokol Federasyonlara, Hakem Dernek Başkanlıklarına, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’na ve 81 ilin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri’ne gönderildi.


Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’ın imzasını taşıyan protokol göre, tedavi giderleri karşılanacak sporcu veya hakemlerin muayene ve tedavi edilmek üzere resmi sağlık kuruluşlarına sevk edilebilmesi için; Kendisi, anne, baba veya eşinden dolayı sosyal güvenlik kurumunun sağlık yardımından faydalanmaması ve Lisansının yılı içerisinde vizeli olması, gerekmektedir. Sporcu ve hakemlerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler ise bu kapsama girmiyor.


Sevk işlemlerini İl Müdürlükleri yapacak


Sporcu ve hakemlerin protokol kapsamında muayene ve tedavisi için gerekli olan sevk işlemini, sporcuların bulundukları ildeki Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri yapacak. Sevk işleminin yapılabilmesi için de sporcu ve hakemlerin öncelikle herhangi bir sosyal güvenlik kurumunun sağlık hizmetinden faydalanmadığını belgelemesi gerekiyor.


 Protokolde yer alan usul ve esasların tamamını okumak için aşağıdaki linke tıklayınız.


Protokolü okumak için Tıklayınız

Hiç yorum yok:

İzzettinspor'da Ferudun Şallı dönemi

İstanbul 2. Amatör Lig ekiplerinden İzzettinspor'da teknik direktörlük görevine Ferudun Şallı getirildi.