Cuma, Ocak 27, 2012

Köşe: Kanlı formanın öyküsü

Feriköy'ün efsane isimlerinden, eski milli futbolcu İsmet Yürtsu, geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Lefter Küçükandonyadis'le anılarını paylaştı. Orhan Budak'ın kaleminden...
İsmet Yurtsü futbol dünyasının zamanın popüler futbolcularından… Feriköy  ve Galatasaray forması altında yıllarca birinci liglerde ter dökerken giymiş olduğu milli formamızın anısını sizlerle paylaşmak isteyerek yazıma başlıyorum. Stat Rusya’da Lenin… Tribünlerde 125 bin kişi var. İkinci dünya harbinden sonra Türkiye ile Rusya ilk defa karşılaşmakta. Dünya kupası eleme  maçı. Rus milli takımı sağ açığı Matravelli bir pozisyonda topa hakim olmak için röveşata  yaparken İsmet Yurtsü kafayla topu uzaklaştırır fakat Rus oyuncunun röveşatası İsmet Yurtsü’nün suratında patlar ve ağzı burnu  kan içinde kalır. Kanadıkça  kan formaya akar. Hakem kendisinin oynayamayacak durumda olduğunu bildirir ve oyuna devam etmemesini ister. O yıllarda oyuncu değiştirmek yoktur, yedek oyuncu da yoktur. İsmet hakemle münakaşa eder ve burnuna tampon yaptırarak oyuna devam eder. Türkiye maçı 44.dakikada Varolin’in ayağından yediği golle 1-0 kaybeder. İtalyan antrenör Puppo Sandro maçtan sonra İsmet Yurtsü’ya kanlı formayı hediye eder. Tam 50 yıl sonra Lefter abisinin anısına forma sandıktan çıkar çerçevelettirir ve “Günü geldiğinde Feriköy Stadı’nda yapılacak bir tören ile Türkiye Futbol Federasyonu’na verilecek” der ismet yurtsü.
İşte böyle anılar ile milli takım arkadaşı olan Lefter Küçükandonyadis ile anılarını kısaca dinleyelim…

Hayatta çalım atamadığı tek oyuncu
Lefter abi ile karşılaşmamız 1960 yılında oldu. Feriköy birinci lige çıktığı zaman maçlarda tanıştık. Ben milli takıma seçildiğimde oda arkadaşı olarak beni isterdi. Biz milli takım forması altında ve liglerde dokuz yıl beraber ve karşılıklı oynadık. Futbolu bıraktığımız zaman Adalar arası rekabette  yazın kurulan Adalar takımları neredeyse tamamı birinci lig takımlarında oynayan futbolculardan kuruluyordu. Ben sol haf Lefter abi sol açık oynardık aynı takımda. Bizim beraberliğimiz bugünlere kadar devam etti. Lefter abi beni insan olarak ve futbolcu olarak çok severdi. Hatta zaman zaman “Hayatta çalım atamadığım tek futbolcu sensin İsmet” derdi.

'Takım arkadaşımdı, hocam oldu'
Lefter Abi futbolu bıraktıktan sonra 1966 sezonunda Feriköy’ü çalıştırdı. Milli takım arkadaşım şimdi hocam olmuştu. O sezon ilk devresinin son maçına kadar lider idik. Son maçımız Ali Sami Yen Stadı’nda, Cumhuriyet Bayramı’nda  Fenerbahçe ileydi. 85. dakikaya kadar 1-0 galiptik ama 87 ve 88. dakikalarda sebep olduğumuz iki penaltı ile maçı ve liderliği kaybettik. Bizim golü Rıdvan atmıştı. Dünya kupası eleme maçlarından sonra dönüşte beni karşılamaya gelen Feriköy taraftarlarına bakarak Turgay abi ile Lefter abi bana “İsmet şimdi Feriköy senin başarılarından sonra  bizleri unutmuşlardır” dediler. Ben de kendilerine gülerek “Abi sizleri unutmak mümkün mü” diyerek cevap vermiştim. Bir de Lefter abi uçaktan çok korkardı, çoğu deplasmanlara araba ile giderdi.

'Dünya starıydı'
Lefter abimin ölümüne çok üzüldüm. Kendisini tanımayan, kendisiyle futbol oynamamış insanların yorum yaparken hata yapmaları beni üzdü. Neden üzdü dersiniz? Bence kendisi futbol oynadığı devirlerde dünya starı idi. Meziyetleri iki ayağıyla topu kullanırken ne zaman ne yapacağı hiç bir zaman belli olmayan müthiş bir kabiliyeti vardı. Aramızda konuştuğumuzda özel ve lig maçlarında  milli takım forması altında atmış olduğu gollerin sayısının 1251 olduğunu söylüyordu. Ben bu rakamlara şaşırmadım. Kendisi her iki ayağını kullandığından çalım atmadığı rakip yoktu. Bence yıllardır beraber futbol oynadığım Lefter zamanın en büyük futbolcularındandır.

Bir gün muhabbet ediyoruz ben kendisine sordum, “Lefter abi seni senelerdir izlemekteyim hangi ayağının kuvvetli olduğunu öğrenmek istiyorum.” Kendisi bana gülerek “İsmetciğim sen bugüne kadar çözemedinse çözmeye devam et” dedi. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum mekanı cennet olsun.

1960 milli takım kadrosu. soldan oturanlar
Candemir, Şeref, Metinoktay, Tarık, Aydın, Uğur, Süreyya , İsmet, Lefter
Ayaktakiler=Teknik Direktör Bülent Eker, Özcan, Turgay Sebahattin, Şenol, Birol, Yalçın, Suat, Kaya Ve Nedim .

1966 Feriköy Kadrosu (Yukarıda)
soldan Sağa Ayaktakiler=Fuat, Müjdat, Nejdet, Arif, Erol, Ahmet
Oturanlar=Turgay, K.Rıdvan, Nejdet “Mecidiyeköylü” , Bilgin , İsmet

YAZI: ORHAN BUDAK

1 yorum:

Adsız dedi ki...

sevgili yerel futbol ailesi göktür U 19 1 büyük madi inkansızlıklara rağmen bir de yönetimin vurdum duymaz tavırları lütfen bu genclere sayıp cık eski yönetimi istiyoruz tşk

SAL Klasman 3. hafta maç programı

İstanbul Süper Amatör Lig Klasman Grubu'nda 3. hafta maç programı ektedir...