Perşembe, Ekim 28, 2010

Banka kapandı, kulübü kaldı yadigar...



Emlak Bankası, 2001'de kapanıp Ziraat Bankası'na devredildi ancak kulübü yaşamaya ve bankanın ismini yaşatmaya devam ediyor... Bir dönem 'Amatörün Fenerbahçe'si' olarak anılan, salon sporlarında da var olan kulübün, artık eskisi gibi ne tesisi ne de düzenli geliri var


1926 yılında kurulan Emlak Bankası, birçok kamu kurumu gibi bünyesinde bir spor kulübü kurmuş, Türk sporuna hizmet etmişti... Banka, 2001 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından Ziraat Bankası’na devredilirken, tarih sahnesinden de çekilmiş oldu. Ancak bankanın spor kulübü, Emlak Bankası Spor Kulübü ya da kısa ismiyle Emlakbankspor, mücadelesine devam etti. 1989 yılında kurulan Emlakbankspor, bankanın desteğiyle yaşamını sürdüren bir dernekti. Bankanın kapanmasından sonra, aynı zamanda bankanın emektar çalışanları olan kulüp yöneticileri ismini yaşatmayı devam ettirdi.
Bir zamanlar güreş, voleybol, basketbol gibi branşlarda çok önemli başarılara imza atan Emlakbank artık yalnızca futbolda liglere katılıyor. Mavi-Beyazlılar çok uzun bir geçmişleri olmamasına karşın, bir dönem İstanbul futboluna damgasını vurdu. Takım üç kez 3. Lig terfi maçlarına giderken, genç takımı da iki kez Türkiye Şampiyonası heyecanı yaşadı. Emlak Bankası’nın kapanmasından sonra zor günler geçiren kulüp, 2. Amatör Lig’e kadar düştü ancak iki sezon önce tekrar 1. Amatör’e çıktı. Kulüp bu sezon İstanbul 1. Amatör Lig 10. Grup’ta mücadele ediyor ve ilk iki maçını da kazandı.


Bir devir muhteşemdiler...
Takımın teknik direktörlüğünü, uzun yıllar profesyonel ve amatör olarak futbol oynayan Deniz Tayfun Sarıtan yapıyor. Yedi sezon Emlakbank’ın kalesini koruyan Sarıtan, 15 yıldır takımın teknik direktörü... Bir dönem Emlakbank’ın ‘Amatörün Fenerbahçe’si’ olarak tanındığını söyleyen Sarıtan, “90’lı yıllarda takımın imkanları çok iyiydi. Amatör takımdık ama ‘Adidas Copa Mundial’ krampon giyerdik, amatörde böyle bir şey yoktu. Maçlarımızı çim sahada oynardık. İstanbul’da ilk yabancı oyuncuyu biz oynattık. Elvir Boliç’in Bosna Hersek’ten arkadaşı Damir Nadzakoviç bizde forma giymişti” dedi. Öğrencilerden ve çalışanlardan oluşan, amatör ruhlu takıma sahip olduklarını söyleyen Sarıtan, “Ekibimiz özverili. Haftada üç gün Bakırköy Belediye Sahası’nda idman yapıyoruz. 22.30’da başlamasına rağmen futbolcular kaçırmıyor. Evi uzak olanları gerekirse taksiyle yolluyoruz” diye konuştu.
Tayfun Sarıtan da Emlakbank’tan emekli... Birçok kurum takımında olduğu gibi bir dönem de Emlak Bankası’nın kendi kulübünde oynayan bazı futbolculara iş verdiğini belirten Tayfun Sarıtan, “Bu arkadaşlarımız arasından, futbolu bıraktıktan sonra yükselen, güzel yerlere gelenler bile oldu” ifadelerini kullandı.


Emlakbankspor’da A takımda 25 futbolcu bulunurken kulüp U19 ve U16 liglerinde de mücadele veriyor. Teknik patron Sarıtan’dan sonra takımın en eskisi kaptan Gürcan Çarkçı. O da 14 sezondur Emlakbankspor için ter döküyor. Takımın bir taraftar topluluğu yok. Eskiden çalışanlar maçlara gelirmiş ancak şimdilerde tribünlerde sadece oyuncu velileri var. Takımın başındaysa sürekli iki isim, teknik direktör Sarıtan ve yönetici Süleyman Can... 


Emlakbankspor’u ayakta tutan isimlerin başındaysa kulüp başkanı Mükerrem Çalışkan geliyor. Emlak Bankası’nda üst düzey yöneticilik yapmış olan Çalışkan, 10 yıldır kulübün başkanlığını başarıyla yürütüyor. Kulüp daha önce Ataköy’deki kendi tesislerinde faaliyet gösterirken bina şimdilerde Yeşilyurt’ta. Ama takım idman ve maçlar için Bakırköy Belediye Stadı’nda toplanıyor. Bakırköy Belediyesi takıma forma ve deplasmanlar için otobüs vererek katkıda bulunuyor. Kulüp yöneticilerin özverileriyle ayakta.


Yıldız yuvasıydı
Emlakbank’ın Türk futboluna kazandırdığı en önemli isim Hakan Ünsal. Bir yöneticinin vasıtasıyla genç bir yetenekken Sinop’tan getirilen Ünsal, 1991-1992 ve 1992-1993 sezonlarında Emlakbank’ta forma giydiken sonra 1993’ün haziranında o zamanki ismiyle Demir Çelik Karabükspor’a transfer oldu. Kulübün şimdiki yıldız adayıysa Yusuf Can Çelik ve genç oyuncuya Beşiktaş’ın talip olduğu belirtiliyor. Emlakbank’ın voleybol ve basketbol takımları da bir dönem üst liglerde mücadele ederken, güreş takımı da önemli başarılara imza attı. Hamza Yerlikaya, Şeref Eroğlu, Nazmi Avluca gibi ünlü güreşçiler Emlakbank’ın mayosunu giydi.


HABER-FOTOĞRAF: EFKAN BUCAK
Radikal Gazetesi'nde yayınlanmıştır

Hiç yorum yok:

Şile Yıldızspor nefes aldı

Bölgesel Amatör Lig 1. Grup'ta Şile Yıldızspor deplasmanda, düşmesi kesinleşen Vefa Spor Kulübü'nü 1-0 yenerek bitime 3 hafta kala d...