Çarşamba, Aralık 26, 2007

Tekirdağ'da ilk yarıya bakış


Yazarımız Benan Diker, bu hafta sonu ikinci yarısı başlayacak Tekirdağ Süper Amatör Küme'de ilk yarının bir değerlendirmesini yaptı.

YAZI: BENAN DİKER
Tekirdağ'da 2007-2008 sezonunun ilkyarısı tamamlandı. Lig bu sezon genel itibarı ile geçmiş sezonlara göre kalite açısından açıkçası üst seviyede değil. Aslında bu sadece Tekirdağ için değil Trakya'nın tamamı için geçerli. Bu yıl da Trakya'da hiçbir takımın 3. lig şansı bulunduğu inancı taşımıyorum. Zira ligler iyi incelenirse terfiye gidecek ekiplerin liglerinde kendi ayarlarında bir ekiple karşılaşmamaları da büyük bir handikap oluşturuyor. Yine de bu sezon en çekişmeli geçecek gözüken lig, Tekirdağ amatör ligi gözüküyor. Bu sezon Çerkezköy Belediyespor takımının çok formsuz oluşu ve güçlü Velimeşe Belediyespor'un ligden çekilmesi, Tekirdağspor'un 3. ligden düştükten sonra amatördeki en vasat takımı kurması, Çorluspor'un borçlarından dolayı tranfer yapamaması, bölgede Çorlu takımlarından Sanayispor ve Karadeniz Kültürspor ile Malkaraspor ve Veliköy'ün bu yıl zirveye oynamaları sonucunu doğurdu.

İlkyarıda sürpriz bir liderin çıktığı Tekirdağ'da 1. amatörde geçen yıl namağlup şampiyon olan Çorlu Sanayispor'un bu yıl da büyük bir başarı gösterip namağlup ilk yarıyı lider bitirmesi ve 37 maçtır yenilmeyen Çerkezköy Belediyespor'u hem de deplasmanda 3-0 yenip ilk yarı liderliğini alması burada büyük bir süprize neden oldu. Kanaatimce bu sezon sonunda Sanayispor&Kdz Kültür’den herhangi biri ile Çerkezköy Belediyespor takımı terfilere katılmaya hak kazanacaktır. İlkyarı tüm maçlarını deplasmanda oynayan Veliköyspor da fikstür avantajı ile ligi bu bu üçlü arkasında bitiririr. Malkaraspor ise fikstür dezavantajı ile bence ilk iki içinde yer bulamayacak.
Takımları teker teker değerlendirecek olursak:

ÇORLU SANAYİSPOR: İlkyarının lideri, yaptığı iyi transferlerin karşılığını şu an için almış durumda. Başarıdaki en önemli pay sahiplerinden biri olan teknik direktör Ali Ekber Berker’in futbolcular ile olan iyi diyaoloğu. Tecrübeli iki oyuncu (Velimeşe Bld.'den alınan Fatih ve Emrah)orta sahada iyi oynadığı sürece takım iyi işler yapıyor. Aynı zamanda takımın Kartalspor'da yıllarca oynamış defans oyuncusu Nedrin de tabiiki de bir başka kazanç oldu bu sezon takım için. Mavi-Siyahlılar çok tecrübeli ve sonuca gitmeyi ilk yarıdaki maçlarda gösterdi. Zaten son 9 maçta alınan 9 galibiyet bunun en büyük göstergesi oldu. İkinci devre zor bir fikstürleri var. İkinci devrenin açılış maçında oynayacakları Karadeniz Kültür maçı ve akabinde çıkacakları 3 zorlu deplasman maçı (Adalet-Veliköy-Malkara) takımın kaderini belirler.

MALKARASPOR: Özlenen Malkaraspor geçen yılki yeniden yapılanma süreci sonunda bu sezon uzun yıllar sonra ilkyarıyı istediği yerde tamamladı. Takımın bugünlere gelmesinde Velimeşe Belediyespor'dan transfer edilen Ümit ve Kirman'ın yeri bir başka. Bu ikili iyi oyunlarını sonuca da yansıtınca Malkaraspor çok büyük bir kazanç elde etti. Fakat ikinci devredeki fikstür dezavantajarı takımın ilk iki şansını düşürüyor. 1985-1995 yılları arasında 3. ligde hiç düşmeden 11 sezon oynayan yeşil-siyahlı ekip terfiye katılma şansını sonuna kadar zorlayacaktır.

ÇERKEZKÖY BELEDİYESPOR: Bölgede uzun yıllardır (7 sezon) 3. ligi kovalayan Çerkezköy temsilcisi terfilere bu dönemde sadece birkez ( 2005-2006 sezonunda Tekirdağ ve Velimeşe Bld'nin arkasında kaldığı için) katılamadı. 2001-2002 sezonunda 3. lige terfi 2. turda kendisine beraberliğin yettiği maçta 90+2’de yenilen golle 3. lig biletini, (finalde yine bir Bursa takımı olan Yenişehir Belediyespor'u 88’de bulduğu golle yenen) Kestelspor'a kaptırmışlardı. Geçen sezon da iddaalı ve namağlup bir ekiple gittikleri terfilerde şanssız bir şekilde penaltılarla İstanbul şampiyonu Kavaklı Beylikdüzü'ne kaybedip eve döndüler. Geçen sezonki rehavetle 'rahat şampiyon oluruz' diye girdikleri lige hiç de ummadıkları bir şekilde ilkyarıyı 3. olarak tamamladılar. Bu sezon işin daha ciddi olduğunun farkına varıp geçen sezonki gibi oynarlarsa terfi bileti alırlar.

ÇORLU KARADENİZ KÜLTÜRSPOR: Takım 2. hafta bittiğinde el değiştirdi. Tarihi Külltürspor kulübünü satın alan işadamı Ali Saral’ın ekibi önümüzdeki sezonda kurulacak iddaalı takımın provasını bu sezondan yapıyor. Çorlu ekibi çok kötü başladığı ligin ilk yarısını üst üste alınan galibiyetlerle dördüncü sırada tamamladı. Bu haftasonu yapılacak Çorlu derbisinde Sanayispor karşılaşması ve hemen ertesi haftaki Çerkezköy Belediyespor iç saha maçı takımın bu sezonki durumunu netleştirecektir. Kaliteli bir kadroya sahip bu ekip ligi çok rahat bir şekilde, ilk iki olmasa bile ilk beşte tamamlayacaktır.

VELİKÖYSPOR: Tüm maçlarını deplasmanda oynamasına rağmen ilk yarıda çok başarılı olan Çerkezköy temsilcisi ikinci yarıda içerde oynamanın verdiği avantajla ilk ikiyi zorlayacak. İlk devrede ilk yarısını 2-0 önde tamamladıkları, ikinci yarıda yedikleri gollerle 3-2 kaybettikleri Çorluspor maçı, yine o güne kadar puanla tanışmayan rakipleri Akçeşme ile beraberlikleri ve aynı zamanda biraz da hırpalandıkları 1-0'lık Şarköy yenilgisi, takımın ilk yarı performansının düştüğü anlar olarak kaydedildi. Bu maçlar daha az hasarla geçilse şimde çok daha iyi bir yerde olabilirlerdi. Şimdi önlerinde 11 içsaha maçı var. Fakat tarih gösterdi ki bu ekibe iç saha açıkçası pek de yaramıyor. Turuncu-siyahlı ekip son üç sezonda futbola yapılan yatırımların karşılığını bu sezon ilk iki olmasa da ilk beşte yer alarak alacaktır.

TEKİRDAĞSPOR: 2003-2004 sezonunda veda ettikleri 3. lig'e tekrar katılma hedefinden her geçen yıl git gide uzaklaşan ve tarihte açıkçası 1976-1977 sezonunda alınan 3. lig şampiyonluğundan başka kayda değer hiçbir başarısı olmayan il temsilcisi maddi ve manevi birçok problemler sonucu amatördeki 4. sezonuda, şimdiye kadarki en vasat kadro ile mücadele ediyor. Gol yollarındaki problemler ve takımda beyin rolü oynayacak bir oyuncunun olmaması takımı ilk iki hedefinden bu sezon çabuk uzaklaştırdı. Açıkçası ikinci devredeki mücadeleleri prestijden öteye geçmez.

ÇORLUSPOR: Tarihte elde edilen dört 3. lig şampiyonluğu ile başarıda Trakya'nın en iyisi olan fakat 3. lig dışında maalesef üst liglerde pek de sözü geçmkeyen Çorluspor en son 1983-1984 sezonunda mücadele ettiği Tekirdağ amatör küme macerasında bu yıl maalesef imkansızlıklar ve federasyona olan borcu sonucu transfer yapamadı. Lige geçen sezon Çorlu Paf takımıyla, bu ligde sonuncu olan gençlerle katıldılar. Açıkçası bu kadro pişme aşamasında olduğundan ilk iki beklemek bu sezon için hayal olurdu. Fakat fikstür gereği zayıf rakiplerle oynanan maçlarda alınan galibiyetler bir ara takımı iddaalı hale getirse de kaliteli ekiplerle yapılan son iki mücadele (Karadeniz ve Çerkezköy Bld) takımın henüz üst seviyedeki takımları yenmek için hazır olmadığını gösterdi. İkinci devrede onların da mücadelesi tabelada iyi bir yer edinmek için olacaktır.

ŞARKÖYSPOR: Tarihinde profesyonel lig heyecanı yaşamamış ender Tekirdağ ilçelerinden biri olan turistik belde, bu yılki başarısız performansı ile herkesi şaşırttı. Deplasmanlı amatör ligin kurulduğu ilk sezon tarihindeki en üst ligde mücadele etme hakkı kazanan Şarköy temsilcisi küme düşmekten kurtulamamıştı. Uzun yıllar sonra geçen yıl terfiye gitme hakkı elde eden kırmızı-beyazlılar tecrübeli Kilimli Belediyespor önünde tutunamayıp ilk maçta evine dönmüştü. Bu sezon, geçen sezona göre daha tecrübesiz bir ekip olan Şarköyspor adından yine istenmeyen olaylarla bahsettiriyor. Ligin 2. haftasında deplasmanda Tekirdağspor ile oynanan maçta her iki takımdan 4'er futbolcu ihraç edilmiş; iç sahada oynadıkları ve 1-0 kazandıkları Veliköyspor maçında taraftar büyük taşkınlıklar yapıp sahaya girmiş ve her iki takımdan toplam 6 oyuncu kırmızı kart görmüştü. Maalesef bu ekibe tüm bu centilmenlik dışı davranışlar yakışmıyor. Hem de geçen yıl içerde oynadıkları Çerkezköy Bld. maçı daha unutulmadan (büyük olaylar çıkmış taraftar sahaya girmiş ve kulüp 5 maç saha kapatma cezası almıştı.)... Yani onca olaya rağmen Veliköyspor'un başına gelenler bu kulübü henüz cezanın bile caydırmadığını gösteriyor. Takıma gelince... Bu sezon ligi orta sıralarda dertsiz ve tasasız bir şekilde tamamlamaları aşikardır.

YENİ HAYRABOLUSPOR: Tarihinde 3 sezon (1986-1988) 3. ligde oynamış Hayraboluspor için artık o günler çok uzakta kaldı. Takım amatöre düştükten sonra sürekli bocaladı. 2005-2006 ve 2006-2007 sezonlarında süper ligde averaj takımı oldu. Aslında 2004-2005 sezonunda da takım son maça kadar ligden düşmemeye oynamıştı. Tek fark çok farklı mağlubiyetler yoktu. Bu sezon da açıkçası ben çok umutlu olmasam da takım bir anda 5 maçta 4 galibiyet alınca ibre terse mi döndü diye düşünürken, ardı ardına alınan 6 mağlubiyet aslında bu sezon da takımın çok da iyi yolda olmadığını göstermiş oldu. Düşme hattından 6 puan önde olan sarı-kırmızılılar aslında geçen senelere göre çok daha iyi fakat her maç görülen kırmızı kartlar takımı olumsuz etkiliyor. Ben yine de iki Tekirdağ temsilcisinin önünde ligi tamamlayıp ligde kalırlar diye düşünüyorum.

AYDOĞDU ADALETSPOR: Süper Amatör'de hiç düşmeden 4. sezonunu yaşayan Tekirdağ'ın Aydoğdu mahallesinin temsilcisi aslında iyide başladıkları ligde, hem kötü de olmamalarına rağmen hakikaten ligin ilk yarısını çok kötü bir yerde tamamladılar. İşleri hiç de kolay değil. Tekirdağ takımları arasındaki maçların hangi skorla biteceğini bilmek için hakikaten kahin olmak gerekir. Şimdi düşme potasında 3 Tekirdağ temsilcisi olarak Volkanspor ve Akçeşme ile kaldılar. Düşme hattına çekebilecekleri tek takım Yeni Hayraboluspor olabilir. Ama bu da yeterli olabilecek mi ayrı bir konu. Ligde kalmaya oynadıkları rakipleri ile yapacakları "küçük Tekirdağ derbileri"ni zaferle bitiren ligde kalacaktır.

VOLKANSPOR: 3 sezon içinde yaşadığı iki şampiyonlukla 2. amatörden süper amatöre kadar yükselen Tekirdağ'a bağlı Naip köyünde bulunan tuğla fabrikasının sponsorluğundaki ekip Volkanspor, kötü başladığı ligde üst üste alınan 2 galibiyetle iyi iş başarsa da son hafta rakipleri olan Akçeşme'ye karşı alınan mağlubiyet takımın havasını bozdu. Rakipleri olan diğer Tekirdağ takımları ile oynayacakları karşılaşmalarda başarılı olurlarsa ligde kalma şansları olacaktır.

AKÇEŞMESPOR: Tekirdağ'ın Zafer mahallesinin takımı; 2. sezonunu yaşadığı süper amatör kümede geçen sezon olduğu gibi yine ligin sonlarında kendine yer bulabildi. Son hafta aldıkları mini Tekirdağ derbisindeki Volkan galibiyeti ligde kalma umutlarını yeşertti. Açıkçası takım oynadığı maçlarda yenilse dahi futbol oynamaya çalışan mütevazi bir ekip görünümünde. Takımda kaptanlık ve ağabeylik yapan Serdar ve Erkan Çepe’li (Tekirdağspor'da profesyonel oynamışlardı) Akçeşme takımı Tekirdağ derbilerindeki iyi performans gösterip zoru başarmaya çalışacak.

Hiç yorum yok:

SAL Klasman 3. hafta maç programı

İstanbul Süper Amatör Lig Klasman Grubu'nda 3. hafta maç programı ektedir...